Snežana Molnar, koordinator proizvodnje brojlera, o radu u vreme epidemiološke krize

05 april 2020

Širenje korona virusa pokazuje ljudima koliko je ranjiv lanac ishrane i koliko je važna dostupnost sigurne i zdrave hrane, kao jedne od najznačajnih potreba. Ponosni smo, jer De Heus daje značajan doprinos tome, zajedno sa svojim zaposlenima, farmerima, distributerima, prevoznicima... Naravno, ovakva situacija zahteva fleksibilnost i niz prilagođavanja, kako bi stvari nesmetenao funkcionisale. Naši zaposleni rado govore o tome. Danas razgovaramo sa Snežanom Molnar, angažovanoj na poziciji "koordinator proizvodnje brojlera".

Kada je 2018. godine Snežana počela da radi u De Heus Srbija, njeno radno mesto je bilo vezano za komunikaciju sa kupcima i podrazumevalo je oblast rada koja se odnosi na kontrolu plaćanja. Dve godine kasnije, Snežana je dobila unapređenje u vidu nove funkcije, ali to je nosilo sa sobom i dodatne obaveze.

Snežo, reci nam nešto o svom poslu na poziciji „koordinator proizvodnje brojlera" i novim zaduženjima u De Heus-u.

"U De Heusu već neko vreme, nakon pozicije „kontrola plaćanja i koordinator administracije“ radim na poziciji koordinator proizvodnje brojlera. Ova pozicija podrazumeva planiranje i koordinaciju tova brojlera na velikom broju farmi širom Srbije. Vrlo dinamičan i izazovan posao."

Koje sve aktivnosti tvoj posao podrazumeva u redovnim okolnostima? Da li postoje periodi kada je posao intenzivniji i od čega to zavisi?

"Moj posao u sažetku znači „od jajeta do brojlera“

U redovnim okolnostima posao podrazumeva koordinaciju sa kolegama komercijalistima, dobavljačima jednodnevnog pileta, našim kooperantima, vlasnicima farmi, oko početka tova, kasnije i praćenje tova, što rade kolege komercijalisti iz živinarskog tima, koji posećuju farmere, prate tov od „useljaja“ jednodnevnih pilića do „iseljaja“ tovnih brojlera sa farme.

Tu spada i svakodnevna komunikacija, plan, raspoređivanje brojlera klanicama sa kojima radimo.

Period proleća i leta je period kada se intenzivnije tove brojleri, tada je i posao sam po sebi dinamičniji, obimniji.

Što se tiče perioda u toku dana, posao bez izuzetka počinje u 7 ujutru, a kako mnogi koji su u svetu živinarstva kažu, ne prestaje nikada."

U vreme epidemije izazvane korona virusom, posao u većem delu obavljaš od kuće. Da li postoji razlika u odnosu na rad u kancelariji?

"Postoji, u tom psihološkom smislu što nisi u svom radnom okruženju, medju kolegama. Nedostaje atmosfera kancelarije, svakodnevne šale.  Moj posao se u toku dana svodi na jako mnogo telefoniranja, sa kolegama na terenu i sa poslovnim saradnicima, ali kolege i duh koji u kancelariji vlada je ono sto čini dan interesantnijim i rasterećenijim.

No, moje kolege iz živinarskog tima su fenomenalni ljudi, njih petorica. Prilično smo dobar tim, čak i u ovo vreme! Beskrajno su zabavni, te tako lakše prebrodimo ponekad vrlo stresne situacije uz našu pesmu „ima jedno pile, oči su mu mile...perje mu je žuto i nikad nije ljuto!“ "

Kako u ovoj situaciji reaguju farmeri i klanice sa kojima si u komunikaciji u smislu fleksibilnosti koja je neophodna da bi se posao obavio uprkos novonastaloj situaciji?

"Trudimo se sa naše strane, strane De Heus-a, koliko god je to moguće da umanjimo posledice novonastale situacije. Drago mi je što vidim da velika većina se prilagođava, zajedno rešavamo prepreke i svakodnevne izazove. Svi smo u ovome podjednako, tako moramo pod ruku jedni s drugima i izaći iz ovoga."

Ti si majka jednog zanimljivog dečaka. Kako on reaguje na to što, iako si kod kuće nisi samo mama, nego imaš i poslovne obaveze?

"Da, moj dečak ima 8 godina, zove se Isak, i prvi je razred. Vrlo je izazovno raditi, a odmah nakon posla, biti i učiteljica, koja predaje gradivo. Interesantno mu je da sluša, do određene mere. Vežba sabiranje u hiljadama dok me sluša kako radim. Ponekad, dok su video sastanci preko Skype-a, voli da u stilu „uuu ja, tu sam“ uskoči u sastanak, ali to su normalne  stvari za ova nenormalna vremena. Ali, uostalom i zabavna strana rada od kuće."Imaš li poruku za kolege, saradnike, farmere…?

"Poručila bih svima, i svojim kolegama i svim našim saradnicima i farmerima da budemo strpljivi, disciplinovani, više okrenuti jedni drugima u smislu pažnje, lepe reči i razumevanja. Da se pridržavamo svih uputstava, da sačuvamo sebe i sve koje volimo. Ovo je vreme koje nas podseća da ako nismo zdravi, nemamo ništa."