Posle osam godina naša farma već proizvodi 2,7 miliona litara mleka godišnje

16 sep 2020

Njegovi otac i deda došli su iz Holandije u Brazil da bi uzgajali mlečna goveda dok je Fernando još bio dete. Nasledio je strast za bavljenjen stočarstvom jer poslednjih 8 godina vodi sopstvenu farmu Estancia Shalom sa odličnim rezultatima.

Fernando Sleutjes
Brazil

Fernando Sleutjes je treća generacija koja se bavi mlečnim govedarstvom - tradicija koju je porodica započela 1950. Smeštena u Pirai do Sul-u, Parana, farma Estancia Shalom deli svoje aktivnosti između muznih krava i poljoprivrede. Za krave se koristi površina od 100 hektara sa jednim usevom kukuruzne silaže i dva otkosa ovsene silaže godišnje. Pored toga, farma ima 70 hektara koje koristi za uzgoj kukuruza i soje.

Od 60 krava u laktaciji do 480 životinja u stadu

Posle osam godina držanja Holštajn rase, farma sada proizvodi 2,7 miliona litara mleka godišnje. U početku je imala 60 krava koje su proizvodile mleko. Danas krdo broji 480 životinja: 280 mladih životinja i 200 krava na muži.

Prema Sleutjesovim rečima, farma se ne fokusira samo na efikasnu proizvodnju mleka, već i na uzgoj mladunaca: „Da bismo imali dobru zaradu u mlekarstvu, visoku proizvodnju mleka fokusiramo se na oteljene junice. Junica Holštajna teži 570 kg i između 23 i 24 meseca starosti postigli smo da ostvaruje proizvodnju između 40 i 45 litara dnevno, i na vrhuncu prve laktacije postiže najviši prinos u svom životu.“ Sa ukupno 10 zaposlenih, Fernando ima podršku porodice da nastavi posao. „Moja supruga upravlja svim reproduktivnim programima na farmi, sin je poljoprivredni tehničar i već radi na imanju. Što se tiče ćerkice, nameravamo da je pripremimo za rad sa stokom “, kaže on.

Krenite u obilazak Fernandove farme

Odgoj, ishrana i genetika: osnova za odlične rezultate

Da bi se postigla visoka proizvodnja, na farmi Estancia Shalom se koristi 'KALIBER® plan kompanije De Heus, čiji je cilj odgoj mladih životinja na zdrav i ekonomičan način, koristeći kao referencu proporcije životinja u pogledu dužine, visine i volumena. Uz to, životinja će biti dobro razvijena, sa visokom prozvodnjom i dugovečnošću.

Plan je podeljen u četiri faze: početak, mladost, pubertet i graviditet. U svakoj fazi životinja ima različite nutritivne potrebe, kao što su proteini, energija, skrob, vlakna, minerali i vitamini. Obroci za svaku fazu su formulisani tako da udovolje zahtevima životinja i uklope se sa hranivima dostupnim na farmi.

U internom istraživanju farme, prvotelke su u proseku proizvodile 10.980 litara mleka za 365 dana; 2019. godine vrednosti su dostigle 11 500 po prvotelki; sada, 2020. godine, vrednosti se kreću između 12.200 i 12.500 za 365 dana: „To je gotovo pet litara više dnevno, za tri godine, samo sa poboljšanjem u uzgoju junica, ishrani i genetici. Kvalitetna ishrana ima veliki uticaj na rezultate “, kaže Sleutjes.

Podrška porodice

Moja supruga upravlja svim reproduktivnim programima na farmi, sin je poljoprivredni tehničar i već radi na imanju. Što se tiče devojčice, nameravamo da je pripremimo za rad sa stokom “, kaže on.

Poverenje i partnerstvo

Partnerstvo između farme Estancia Shalom i De Heusa započelo je pre osam godina - kada je multinacionalna kompanija stigla u Brazil i istovremeno kada je farmer počeo da vodi svoju farmu krava.

Sleutjes: „Generalno su proizvođači stočne hrane najviše usresređeni na fazu laktacije, koja donosi više ekonomsku vrednost. Druge faze poput uzgoja teladi i upravljanja zasušenim kravama uglavnom se zaboravljaju, uprkos tome što imaju finansijski uticaj na farmu. Međutim, upravo je na to De Heus fokusiran, od rođenja teladi do proizvodnje, i zato smo imali značajna poboljšanja u stadu. Pored isporuke visokokvalitetnih proizvoda, De Heus takođe nudi znanje za postizanje vrhunskih rezultata kroz istraživanje koje nam, kada se primenjuje u praksi, pomaže u postizanju ciljeva na farmi. Danas nas posećuje dosta farmera i tehničara, uključujući i one iz drugih zemalja poput Bolivije, Urugvaja i Argentine, koji žele da vide naše rezultate. “