Naša priča

Istorija duga preko 100 godina

Upoznajte naše izvršne direktore

De Heus Animal Nutrition vodi četvrta generacija porodice De Heus. I Koen i Co de Heus imaju ulogu izvršnog direktora i vode kompaniju zajedno.

„Svakodnevno radimo na stvaranju boljeg pristupa sigurnoj i zdravoj hrani za rastuću svetsku populaciju. To činimo pružajući našim kupcima proizvode i usluge koji su im potrebni da uzgajaju svoje životinje i upravljaju održivim razvojem svog poslovanja. “

Kako je sve počelo

Istorija porodice De Heus seže 300 godina unazad do vetrenjače na čuvenoj slici Jacoba van Ruisdaela ‘Vetrenjača na Wijk bij Duurstede-u’.


Osnivanje De Heus-a 1911. godine

28. aprila 1911. godine, Hendrik Anthonie de Heus osnovao je „Graan-en Meelhandel H.A. de Heus ’[H.A. de Heus trgovac žitom i brašnom] u gradu Barneveld. Kompanija je tokom godina rasla i uvela mnoga poboljšanja. Motor na gas postavljen je 1914. godine, nakon toga je 1926. godine izgrađen nov mlin za žito.

Kompanija je 1951. godine stekla imanje iza mlina i izgradila veliko skladište za skladištenje sirovina i veštačkih đubriva. Na istom mestu je 1956. godine izgrađen prvi moderni silos, visok 21 metar i sa kapacitetom za skladištenje od 1.000 tona, korišćen je za čišćenje zrna i ljuštenje zobi koje se koristi u hrani za životinje.

Prelazak iz Barnevelda u Ede-Vageningen

U 1960. godini stara fabrika je postala premala. Nova fabrika je imala magacin u prizemlju, a na spratu presu za peletiranje, presu za brikete i mešaonu. 1963. godine dodat je prvi silos za transport rinfuzne robe. Sa novom fabrikom, De Heus je postao jedna od najmodernijih kompanija za proizvodnju hrane u Holandiji.

Tokom 1973. godine izgrađen je novi silos koji je doneo veći kapacitet fabrici. Kako je kompanija nastavila da raste, tako je bilo potrebno i više kancelarijskog prostora. Tokom 1979. godine pored fabrike otvorena je nova poslovna zgrada. U 1983. godini na reci je izgrađen kompleks za pretovar u susednom gradu Vageningenu kako bi se omogućio transport sirovina iz luke Roterdam u blizini fabrike u Barneveldu.

Od lokalnog do globalnog igrača

Dolazak nove generacije porodice De Heus doneo je akvizicije Brokking (1997) i Koudijs-Vouda (1998). De Heus je postao drugi po veličini privatni subjekt u industriji stočne hrane u Holandiji. Formirao je izvozno odeljenje koje i danas posluje kao Koudijs i koje je uglavnom bilo aktivno na Bliskom Istoku i Istočnoj Evropi i kupio fabriku u Poljskoj. Nakon ovih akvizicija, kompanija je preselila svoje osoblje u trenutno sedište u Edeu.

Kompanija je 2002. godine završila nekoliko uspešnih akvizicija u Poljskoj, čime je započeo svoj međunarodni rast. Sledećih godina završeno je više akvizicija i zajedničkih ulaganja u Egiptu, Češkoj, Južnoj Africi, Vijetnamu, Etiopiji i Rusiji.

U 2011. godini kompanija je proslavila stogodišnjicu. Tokom svog stogodišnjeg postojanja, kompanija je iz male kompanije u holandskom gradu Barneveldu izrasla u jednu od najvećih porodičnih kompanija u Holandiji. Dana 17. juna 2011. godine, kompaniji je dodeljeno obeležje „Royal“, omogućavajući De Heusu da u nazivu koristi Royal De Heus i ugradi kraljevsku krunu u svoj logo.

Između 2012. i 2020. godine kompanija je takođe započela poslovanje u Brazilu, Srbiji, Španiji, Portugaliji, Mjanmaru, Indoneziji, Ukrajini i Gani.

De Heus u Srbiji

De Heus je prisutan u Srbiji od jula 2015. godine. Kupovinom Fabrike stočne hrane Proteinka Šabac, kompanija je otvorila vrata za tržište Balkana. Kao odgovor na pojačanu tražnju, ukupan proizvodni kapacitet je povećan 2018. godine kupovinom Fabrike Komponenta u Ćupriji. 

Sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od 260.000 tona na godišnjem nivou i geografskim pozicijama proizvodnih lokacija, De Heus Srbija je ostvario uslove za realizaciju svog cilja: dalji razvoj stočarstva u Srbiji i većem delu Balkana.


De Heus Animal Nutrition

Zavirite u naš svet


Farmeri iz celog sveta dele priče o uspehu

Otkrijte kako podržavamo farmere širom sveta svojom stručnošću u oblasti ishrane životinja. Nađite inspiraciju u njihovim pričama o uspehu.