De Heus nam je doneo stabilnost u poslovanju i mogućnost proširenja farme

31 avg 2022

Kada vas neko ko ima preko 20 godina iskustva u bavljenju određenim poslom izabere za partnera, prihvatite to kao kompliment. U mirnom delu Feketića, severnobačkog sela, iza visoke vojvođanske ograde izviruju dva silosa, naslonjena na dugačke objekte. Nesumnjivo, nalazimo se na pravoj adresi, farmi brojlera koju je mala ekipa iz De Heus-a krenula da poseti.

Boris Lošonci
Farma brojlera, Srbija

Srdačna dobrodošlica

Na vratima nas dočekuje Boris. Njegovo lice krasi osmeh, pa skoro isti kao onaj koji viđate pri susretu sa bliskim prijateljima. Dobrodošlica je topla, ali hladni napici i sveže ubrane i rashlađene kupine na stolu. Boris se i dalje osmehuje, ali se poverava da je zabrinut zbog izuzetno visokih temperatura najavljenih za predstojeći vikend. Njegovom jatu koje je već u poodmakloj četvrtoj nedelji surovo prete visoke temperature. Kako bi prevenirao loše posledice, preuzeo je niz mera na farmi i sada se sa našim kolegom iz De Heus-a preslišava, stavku po stavku, kako se nešto ne bi propustilo. Samo što smo pomenuli da De Heus ima svoju CoolCare aplikaciju pomoću koje se može pratiti indeks toplotnog stresa, aplikacija je već instalirana na Borisov telefon.

Kako se Boris našao u ovoj delatnosti – počeci

Boris Lošonci svoje bogato iskustvo farmera stiče već godinama: pre posla sa brojlerima radio je na maloj farmi svinja, a zatim više od 17 godina na govedarskoj farmi. Osim posla na farmi, obrađivao je svoju zemlju. Želeo je da pored ratarstva započne još neki posao kako bi se osamostalio i radio za sebe i svoju porodicu.

U novi milenijum, 2000. godine ulazi sa idejom da nabavi 250 jednodnevnih pilića i oproba se u tovu brojlera. Posao je polako napredovao. U nekom momentu, farma je narasla na 12.000 piladi i taj broj je održavao godinama. Sam je pravio hranu u sopstvenoj mešaoni, koristeći svoje žitarice. U tom periodu utovljeni pilići su se prodavali na slobodnom tržištu. Nije bilo lako jer svaki put plasman je bio neizvestan.

Nova era sa De Heus-om

Kada stojiš u mestu, to je kao da propadaš. To svi znaju. A Boris je marljiv čovek, posvećen svom poslu, ambiciozan. Kada je razgovarao sa predstavnikom De Heus-a, video je priliku da napravi korak napred u svom poslu. Seća se da je 05. februara 2020. godine počela naša saradnja.

„Ponuđena mi je realna priča. Kao pojedinac nisam više mogao da pregovaram sa klanicama.“, priseća se naš farmer. „De Heus mi je ponudio model saradnje gde bih ja kao farmer obavljao svoj posao – tov pilića, a oni bi posredovali u nabavci jednodnevnih pilića, ishrani i plasmanu. Odmah je bilo jasno da je reč o odličnoj hrani jer su se dobri rezultati brzo pokazali. Osim toga, koliko god da imaš znanja, čovek uvek nauči nešto novo što ti olakšava stvari ili unapređuje posao.“ Po preporuci savetnika iz De Heus-a, na farmi su uvedene novine u vezi ventilacije. Neograničena podrška stručnog tima De Heus-a doprinela je da sa početnih 12.000 brojlera, u 2021. godini Boris poveća svoju proizvodnju na 30.000, po turnusu.

„Hrana je samo jedan deo priče. Zdravo pile, dobro upravljanje farmom i koordinacija sa tržištem doneli su sigurnost u poslovanju i mogućnost proširenja. U načelu, farmer i klanica se dogovaraju, a De Heus nadgleda i stara se da sve bude u redu i da svako kroz svoje učešće u lancu ostvari zaradu.“

Pravo partnerstvo

Sa druge strane, savetnici i specijalisti iz De Heus-a su veoma zadovoljni saradnjom sa Borisom. „Boris nas uvek prati. Rado usvaja sve novine, prolazi zajedno sa nama svaku promenu. Stvorili smo pravi partnerski odnos. On vodi precizne evidencije, budno prati situaciju na svojoj farmi i signalizira ako primeti bilo kakva odstupanja. Naš stručni tim odmah reaguje i brzo se nalazi najbolje rešenje. To je moguće kada postoji znanje, poverenje i dobra komunikacija.“, kaže De Heus savetnik i dodaje: „Ono što je ključno u ovom poslu je odrediti parametre koji se prate. To su uvek merljivi podaci. Kada znamo koje podatke pratimo, onda možemo raditi na unapređenjima.“

Stabilno poslovanje

Tako je bilo i sa uvođenjem nove De Heus Top linije za brojlere. Još u test fazi ova hrana je korišćena na farmi u Feketiću.

„Faze primene različitih proizvoda su sada još bolje prilagođene potrebama brojlera. Sada je podešeno da se prelasci sa jedne na drugu fazu ishrane ne poklapaju sa vremenom vakcinacije, što daje još bolje rezultate tova. Svaka tura u uzgoju pilića je priča za sebe i novo iskustvo. Budno oko je uvek potrebno, ali uz dobru podršku, pravilnu ishranu, precizno planiranje isporuke hrane, čine da je moje poslovanje stabilno.“, ističe Boris.

Nove generacije

Na farmi Lošonci, planovi su dugoročni. Težnja je da se u narednom periodu proizvodnja proširi za još 10.000 brojlera. Ali to nije sve. Objekti na farmi i živina su samo deo uspešne budućnosti. Najveću vrednost predstavljaju deca koja su ljubav prema ovom poslu nasledila od svojih roditelja.

Starija ćerka Andrijana i njen suprug Milan aktivno pomažu na farmi. To nije trenutno opredeljenje. Andrijana je završila poljoprivredni fakultet, smer stočarstvo, kako bi se na profesionalan način uključila u porodični biznis i doprinela njegovom unapređenju. Njihova beba Mihajlo je već sada svakodnevno na farmi.

Mlađa Borisova ćerka Emilija je krenula sestrinim stopama. I ona studira stočarstvo kako bi se jednog dana pridružila ostatku porodice na zajedničkom poslu.

Porodično takmičenje

Borisova supruga Milena je od početka uz njega kao oslonac ali i kao nosilac dela posla. Ona je vezana za drugu lokaciju gde se nalazi prva farma sa kojom su počeli i ne želi da je ugasi. Odgovorna je za uzgoj 5.000 brojlera koliko je smešteno na toj farmi.

Na Mileninoj farmi takođe se koristi De Heus Top linija hrane za brojlere, ali zbog manje gustine naseljenosti, ona postiže čak bolje rezultate tova od svog supruga. To je povod za njihovu međusobnu šalu koju upućuju jedno drugom: Ko je bolji farmer?