Kada su na farmi svinja stvari postavljene kako treba, sve teškoće se lakše prebrode

22 jan 2023

Svedoci smo da se stočari u Srbiji suočavaju sa teškim tržišnim okolnostima i da su za veliki broj farmera opstanak i održavanje proizvodnje pravi izazov. Ipak, na sreću, postoje mladi i ambiciozni ljudi koji svojim zdravim pristupom poslu potvrđuju da je uspeh moguć i da se temelj stabilne budućnosti postavlja sada, uprkos svim poteškoćama.

Plodna mačvanska ravnica pružala je porodici Živanović iz Dublja dobar osnov za bavljenje stočarstvom već decenijama. Ranije je to bilo isključivo govedarstvo, ali nova generacija proširuje svoja interesovanja i značajno pomera granice. Danas Milan Živanović na svom porodičnom imanju, pored 90 junadi u tovu, poseduje i farmu za tov svinja kapaciteta od 1200 tovljenika. Ovaj mladi čovek, veterinar po struci, kaže da je to bila njegova dečačka želja koju je vremenom uspeo da ostvari.

Kada je farma pokrenuta, brojala je 300 tovljenika. Kao veterinar, Milan je znao da za uspešno bavljenje poslom mora imati dobro pripremljen objekat. Dobra oprema, solidan kvalitet prasadi, a ipak stvari nisu baš išle glatko prvih godina. Dešavalo se da da je na farmi dolazilo do griže repova, dijareje i drugih zdravstvenih problema. To je bio alarm da se razmisli o promeni hrane.

Kvalitet i sledljivost

Priče o pozitivnom iskustvu sa De Heus hranom koje je čuo od drugih farmera, probudile su njegovu radoznalost. Poverenje mu je ulivala i činjenica da se radi o holandskoj firmi sa dugogodišnjim međunarodnim iskustvom. Već od prvih isporuka, Milan se uverio u kvalitet. Kako kaže, ovde nije reč samo o kvalitetu hrane, već o kvalitetu i sledljivosti u svim aspektima saradnje. Kao primer, navodi da ga je na početku posebno impresionirala činjenica da su kamioni za isporuku rinfuz hrane koji su dolazili na njegovu farmu zapečaćeni plombom. Svidelo mu se što kompanija ništa ne prepušta slučaju i na taj način obezbeđuje da su kvalitet i količina hrane utovareni u fabrici, zagarantovani i na isporuci.

Hrana na farmi

Milan koristi Top liniju hrane za svinje, jer ovi proizvodi najviše odgovaraju njegovim proizvodnim ciljevima.

Pogledajte ceo asortiman hrane za svinje

Dobar rezultat i kontinuitet

Poteškoće sa kojima se Milan danas susreće upravljajući farmom od 1200 tovljenika vezane su za plasman utovljenih svinja i neuređeno tržište. Nekada se desi da mora da kontaktira veliki broj klanica kako bi prodao robu. Cene koje variraju, odloženo plaćanje, nedoslednost u poštovanju dogovora, uvoz jeftinijeg mesa je sve ono što otežava posao svim farmerima svinja. To ga ne obeshrabruje jer zna da je stabilnost koju je postigao baveći se poslom na svojoj farmi dozvoljava da ove poteškoće može da prevaziđe. Ono što ga umiruje je dobar prirast koji ostvaruje sa De Heus-om i zdrave životinje. Samo na taj način se može tolerisati odstupanje „kada se podvuče crta“ posle svakog ciklusa tova. Zarada je nekada manja, nekada veća, ali dobre performanse životinja i kontinuitet bavljenja poslom su ključni za uspeh.

Podrška za ostvarenje ambicija

Tokom vremena, Milan je razvio izuzetno dobru saradnju sa ljudima iz De Heus-a. Sa stručnim savetnicima može otvoreno razgovarati o svakom segmentu poslovanja. Milan vodi evidenciju na svojoj farmi, meri prirast, potrošnju hrane, meri težinu svinja, a zajedno analiziraju rezultate i traže prostor za unapređenje. Njegova ambicija je izgradnja još jednog objekta i povećanje na 3000 tovljenika godišnje. Projekat je na stolu, razgovara se o njegovoj realizaciji i nabavci silosa, a mišljenje i podrška stručnog tima iz De Heus-a su  dobrodošli.

Motivacija i poruka

„Kada je zdravstveni status svinja na mojoj farmi dobar, a svinje lepo napreduju, zadovoljan dolazim kući svojoj porodici. To mi je najveća motivacija da nastavim dalje. Supruga i ja imamo dve predivne devojčice, a nadamo se i daljem proširenju porodice. “, kaže Milan kroz osmeh.

Ono što može iz svog iskustva preporučiti ljudima koji se bave tovom svinja je da ne odustaju nego da nastave da se razvijaju. To će postići tako što će omogućiti zdrave životinje i dobre priraste. Što se zarade tiče, neka ih ciklusi sa slabom ili čak nikakvom zaradom ne obeshrabre. U kontinuiranoj proizvodnji dolazi do zarada koje ovom poslu daju smisao.

Gde kupiti De Heus proizvode?