Dodatne informacije koje dobijamo od naših robota za mužu pomažu nam da napredujemo

16 sep 2020

Farma koju vodi porodica Bergman nalazi se u Oldetrajnu, malom selu u prelepoj holandskoj provinciji Friesland. Pre godinu dana Jan Harm (21) pridružio se roditeljima Harmu i Anneke da pomognu u vođenju posla. Imaju oko 125 muznih krava, sa ukupnom godišnjom proizvodnjom od 1,35 miliona kilograma od tri robota za mužu DeLaval. Zašto su prešli na ​​robote za mužu i kakva su njihova iskustva?

Partnerstvo Bergman
Holandija

Zašto ste počeli da koristite robote za mužu?

Harm: “Naš prostor za mužu je trebalo zameniti, uglavnom zato što više nije bio dovoljnog kapaciteta. Ograničeni prostor značio je da je prostor teško bilo prilagoditi, a samim tim i skupo. Izgubili bismo i deo prostora za životinje, a to zapravo nismo želeli. Kada smo ga uporedili sa investicijom potrebnom za muzne ​​robote, otkrili smo da, zbog konkurentne ponude, roboti nisu bili mnogo skuplji. "

Jan Harm: “Još uvek sam bio pomalo sumnjičav da li će to biti zaista poboljšanje za našu farmu, ali to je bilo i zato što uživam da muzem krave. Da moram ponovo da biram, sigurno bih izabrao robote."

Počeli ste sa dva robota, a sada ih imate tri. Zašto?

Jan-Harm: “Počeli smo sa dva robota za mužu. Već smo imali rezervoare za mleko i sistem za identifikaciju krava iste marke. U početku su stvari bile u redu, ali roboti su uvek bili puni. Sa samo 4% slobodnog vremena na robotima, bili smo znatno ispod norme za 10-15%."

Harm: “Kada smo zasušili grupu krava, otkrili smo da su roboti odmah bolje funkcionisali. Imali smo puno krava koje je bilo teško pomusti i kojima je trebalo previše vremena na robotu. To je bio jedan od razloga što smo dobili robot broj tri u 2018. I drago mi je što jesmo, jer daje više slobodnog vremena (23%). Prosečan broj muža porastao je sa 2,6 na 3,4. Kao rezultat, proizvodnja mleka se odmah povećala za 1,5 litra, a čak i dodatnih 2,5 litra nakon nekoliko meseci. Sada prosečno iznosi 34 litra, sa 9,9 litara po muži."

Obiđite farmu Bergmanovih

'Sve krave viđamo dva puta dnevno, osećamo da je to važno.'

Dodatni robot je investicija, ali je to bio dobar potez za vas?

Harm: “Definitivno. Nadoknadili smo investiciju kroz veću proizvodnju. I takođe čini naš rad rasterećenijim. Sada nije važno da li se jedan robot pokvario tokom noći. Samo ga isključimo i pozovem inženjera da dođe sutradan."

Šta vam je bilo najteže kada ste prešli na robote?

Harm: “Bilo je potrebno neko navikavanje, za nas lično. Krave su odmah znale gde su roboti, tako da u tom pogledu nismo imali problema. Ali imali smo priličan broj krava sa ukrštenim ili kratkim vimenima ili krava kojima je dugo trebalo da se pomuzu. Dakle, prvo smo prodali sve te krave, a zatim još nekoliko. Donošenje različitih izbora za uzgoj, to je važno. Još uvek imamo poteškoće sa mužnjom nekoliko naših krava, ali mnogo manje nego ranije."

Imate li savete za kolege o načinu organizacije u štali?

Jan-Harm: “Imamo fiksnu rutinu za krave. Dva puta dnevno, ako je potrebno, robotu dovodimo krave koje nisu tamo dovoljno dugo. To je dobar trenutak da očistite boksove, dodate slamu i proverite njihovo zdravlje. Takođe ih hranimo jednom dnevno, a rezervoar punimo tri puta. To stvara mirno okruženje i otkrivamo da ovo najviše odgovara kravama."

Harm: “Ako smo odsutni čitav dan, krave su srećne. Mir u štali čini im dobro. Nedelja je vrlo dobar dan."

Na kraju, dugo ste kupac kompanije De Heus. Kako vam to koristi kao farmi sa robotima za mužu?

Harm: “Kada je Hendri, naš specijalista iz De Heusa, ovde počeo da dolazi pre dosta godina, rekao sam mu da, ako postoji nešto što on ne zna, očekujem da će pozvati nekoga ko zna. I to se desilo. Zbog toga je rad sa De Heusom toliko zadovoljstvo. Hendri je vrlo iskusan i moj je redovni savetnik. Zatim dva puta godišnje, Hendri dovodi stručnjaka za robote Roba van Echtelta da dođe da proveri moje krave i kako roboti rade.”

Jan-Harm: “Kada se prebacite na upotrebu robota za mužu, iznenada ćete dobiti puno podataka. Stoga je korisno kada specijalista za robote sve proveri i učini stvari vidljivim. Tada možete sve povezati. Dodatne nove informacije koje dobijemo pomažu nam da idemo dalje."