Obezbedite dovoljan unos hrane u prasilištu - osigurajte dobar start!

11 avgust 2020
-
3 minuta

Da biste mladim prasadima omogućili dobar početak u odgoju, važna je ishrana u prasilištu. Prasad moraju da nauče da jedu čvrstu hranu i vare nove nutrijente da bi se pripremili za zalučenje.

Unos hrane je najvažniji za razvoj vaših prasadi. Da bi prase raslo, mora dovoljno da jede. Međutim, previsok unos hrane u određenim fazama uzgoja, takođe može biti uzrok problema. Ovaj članak govori o važnosti unosa hrane i ciljevima koje želimo da postignemo.

Važnost unosa hrane

Zalučenje predstavlja veliku promenu u crevima svinja. Bakterijska flora u crevima se naglo menja, jer se gubi unos mleka iz krmače. Zbog stresa, crevnih patogena i previše niskog unosa hrane u prvim danima nakon zalučenja, crevne resice mogu delimično zamreti i time smanjiti sposobnost probave hrane. Ovo može prouzrokovati dijareju.

Da bi se to sprečilo, važno je da sva prasad uzmu što više čvrste hrane pre zalučenja, tako da je unos hrane odmah nakon zalučenja već dovoljno visok za svu prasad. Kako bi se dodatno povećao unos, postoji mnogo praktičnih načina za stimulisanje unosa hrane u prasilištu.

Da biste mladim prasadima omogućili dobar početak u odgoju, važna je ishrana u prasilištu. Prasad moraju da nauče da jedu čvrstu hranu i vare nove nutrijente da bi se pripremilii za zalučenje.

Slobodan Kragić

Specijalista za ishranu svinja, Srbija

Kako povećati unos hrane?

De Heus je u nekoliko ogleda dokazao da se jednostavnim načinima može stimulisati unos hrane kod prasadi. Jedan od načina je postavljanje više hranidbenih mesta u prasilištu i to okruglih hranilica, što je u praktičnom ogledu dalo čak 48% veći unos hrane u odnosu na pravougaone hranilice (grafikon 1).

grafikon 1.


Rezultati druga dva testa pokazali su da je unos hrane u prvih 21 dan bio 50-54% veći kada je posuda za hranjenje stavljena ispred prasilje, a ne iza nje (grafikon 2). Krmača daje dobar primer i mlada prasad lako uče od nje.

grafikon 2.         Ishrana nakon zalučenja

Nakon zalučenja veoma je važno koristiti odgovarajuću hranu kako je predviđeno, a to znači da tokom 3 dana od zalučenja treba obezbediti veoma visoko svarljiv i energetski bogat predstarter TOP Predstarter, fokusiran na unos energije. Najkasnije četiri dana nakon zalučenja prasad treba prebaciti na standardnu hranu za zalučenje, TOP Starter. Sastav ove hrane za zalučenje osigurava da se bilo kakva oštećenja creva, koja bi potencijalno mogla da nastanu, zaleče što je pre moguće i da se postepeno pređe na sledeću fazu hranjenja.  

Pravilnim unosom hrane u prvim sedmicama nakon zalučenja sprečavaju se problemi koji se mogu javiti kasnije u uzgoju prasadi, poput streptokoka ili e.coli.

Ako imate bilo kakvih nedoumica, kontaktirajte De Heus specijaliste ishrane koji će vam rado pomoći da lako prebrodite ovaj specifičan period u odgoju prasadi na vašoj farmi.