Osvetljenje utiče na performanse

16 oktobar 2017
-
2 минута

Još uvek je rano jutro dok naš specijalista Mark parkira automobil ispred farme za koke nosilje. ”Kasni početak ujutru znači da kasnite celog dana”, kaže uz osmeh. Mark danas posećuje novoizgrađenu farmu pilića. Razlog: osvetljenje

Osvetljenje utiče na performanse

Farmer na farmi pilića je pozvao Marka jer ima pitanja o osvetljenju. Kokoške su sada stare oko 20 nedelja i izležu se prva jaja. Ovaj farmer ne želi da rizikuje sa novim jatom. Njegova najveća briga su jaja na podu. Sakupljanje jaja sa poda je neprijatan, mukotrpan rad, a takođe predstavlja i bitnu stavku troškova za farmu. Sprečavanje pojave jaja na podu je, shodno tome, od izuzetne važnosti. Kada osvetljenje nije kako treba dolazi do dodatnih problema. Na primer, kokoške mogu početi da kljucaju perje ili promeniti raspoloženje.

Merač svetla

Kao i njegove kolege u sektoru za nosilje u De Heusu, Mark koristi merač svetla. Njegovo iskustvo u kombinaciji sa zdravorazumnom revizijom rezultata dovodi do dobrih saveta. Jedna od prvih stvari koju primećuje u kokošinjcu je vreme kada se svetlo pali. Mark preporučuje da se doda nekoliko sati ujutru, tako da kokoške mogu pronaći svoje gnezdo na vreme.

Svi De Heus specijalisti koriste merač svetla za merenje intenziteta svetla u kokošinjcu

Analiza

Kada ga farmer upita da li je potrebno da doda više svetla, Mark uzima parče papira. “To nije pitanje na koje se može lako odgovoriti”, kaže, dok navodi brojne oblasti za razmatranje. “Prvo treba da analizirate neke podatke, nakon čega možemo da pripremimo plan”. Nakon toga, Mark i farmer diskutuju o tempu kojim kokoške ležu jaja, unosu hrane i težini. Ponovo se vraćaju u kokošinjac da bi utvrdili fazu mitarenja kokošaka.  Kako su kokoške dobro razvijene i većina ima najmanje jedno staro primarno pero, Mark preporučuje da se ujutru doda jedan sat svetla.

Intenzitet svetla

Mark vidi sa merača svetla da je sve u redu sa intenzitetom svetla dok hoda kroz kokošinjac i očitava svetlo na raznim tačkama u kokošinjcu. Svetlo se takođe dobro raspoređuje. “Oblasti sa senkama povećavaju rizik od izleganja jaja na podu”, Mark objašnjava. “Pored toga, svetlo nije previše blještavo, tako da se ne treba plašiti kljucanja perja. Ovo je takođe jasno vidljivo iz perja kokošaka koje ima zdrav sjaj!” Farmer je zadovoljan preporučenim planom. “Uvek se trudim da budem kritičan prema farmi i želim da se uverim da nisam prevideo ništa. Zbog toga se osećam dobro. Danas smo napravili još jedan korak u pravom smeru.”