Nekoliko žarišta ptičjeg gripa u Evropi, dodatni oprez!

30 novembar 2021
-
1

U poslednjih nekoliko dana Svetskoj organizaciji za zaštitu zdravlja životinja (OIE) je prijavljeno nekoliko žarišta ptičjeg gripa u Evropi i Aziji, što je znak da se virus ponovo brzo širi, piše Gardijan, a prenosi portal Danas.rs (https://www.danas.rs/svet/evropa-i-azija-u-pripravnosti-zbog-sirenja-pticjeg-gripa/).

Tim povodom, Tim za živinarstvo De Heus-a upozorava sve farmere na dodatni oprez zbog mogućnosti pojave bolesti i u Srbiji!

U slučaju otkrivanja i potvrde pojave ptičjeg gripa, 3 km oko nađenih mrtvih ptica područje se proglašava zaraženim, a okruženje od 10 km, ugroženim.

„Apelujemo na sve živinare da se pridržavaju mera prevencije, a pri pojavi sumnjivih simptoma kod živine ili u slučaju informacije da su u zaraženom ili ugroženom području, molimo da se što pre obrate nadležnom veterinaru, odnosno veterinarskom institutu.“, poručuju iz Tima za živinu i dodaju: „Cilj je da se u slučaju pojave bolesti brzo reaguje, kako bi živinarstvo u Srbiji prošlo sa što manje negativnih posledica. Veoma je važno da se informacije o eventualnim uginućima ili pojavi simptoma bolesti ne kriju od nadležnih organa.“

O virusu ptičjeg gripa i prevenciji pisali smo ranije, pa se možete podsetiti ovde .