Odgovaramo na vaša pitanja: Da li postoji gotova smeša obogaćena kalcijumom za koke nosilje

15 decembar 2020
-
3 минута

Bilo da se bavite uzgojem koka nosilja, brojlera ili ćuraka, kompanija De Heus u svom proizvodnom programu ima širok spektar proizvoda za ishranu živine koje vam može ponuditi, počevši od potpunih smeša, preko koncentrovanih dopunskih smeša, pa čak i hrane formulisane prema specifičnim potrebama vaše farme ili posebnih ciljeva, vas kao farmera.

Nedavno smo dobili pitanje koje nam je upućeno od strane farmera i ono glasi : Da li De Heus proizvodi potpunu smešu za koke nosilje koja je obogaćena kalcijumom? Odgovor na ovo pitanje dao je Dalibor Dragičević, rukovodilac odeljenja prodaje za živinu u De Heus-u.

Od nedelje nosivosti koka zavisi i vrsta hrane koju im je potrebno davati, a količna kalcijuma sadržana u svakoj od smeša je različita jer prati potrebe koje ptice imaju u svakoj od faza života i eksploatacije. Koncept ishrane De Heus-a podrazumeva upotrebu 3 vrste hrane za koke nosilje u eksploataciji:

  • za koke koje su već pronele, preko 29. nedelja nosivosti koristi se smeša Layer I
  • za koke preko 45. nedelje nosivosti, smeša Layer II
  • preko 59. nedelje nosivosti, smeša Layer III

U svaku od ovih smeša dodata je dovoljna količina kalcijuma koja zadovoljava potrebe ptica. De Heus može izaći u susret i na zahtev kupca raditi smeše koje odstupaju od redovne linije proizvoda, ako za to postoji opravdan razlog. U slučaju da imate manju farmu možete preko hrane dodati kredu, grit, mlevene školjke i na taj način povećati unos kalcijuma.

Ipak, ako Vaš upit potiče zbog sumnje da je ljuska jaja slabija i da je to posledica slabijeg unosa kalcijuma, ne mora da znači da je zbog hrane koju trenutno koristite, te predlažemo da pre nego što se odlučite za bilo kakav korak, kontaktirate našeg savetnika - specijalistu u oblasti živine i eventualno dogovorite posetu farmi radi pregleda jata. Jedna od mogućnosti je da imate hibrid koji ima drugačije potrebe za kalcijumom ili je možda prisutan nekakav zdravstveni problem na Vašoj farmi koji se neće rešiti samo dodavanjem kalcijuma u hranu.