Kaliber plan odgoja teladi: start faza

06 maj 2020
-
2 минута

Još od 2007. godine De Heus uspešno razvija Kaliber koncept ishrane, koji ima za cilj da se mlade junice otele u roku od 24 meseca.

Važno polazište za plan odgoja je postizanje najvećeg mogućeg rasta bez prekomernog debljanja životinja. Početna faza je faza od nule do pet meseci. U ovom periodu su zdravlje i vitalnost od izuzetne važnosti. Nakon rođenja, telad moraju da izgrade svoj imunitet, a to postižu putem kolostruma. Dobar kolostrum pun je imuno globulina koji aktiviraju imuni sistem teleta i pružaju otpornost na mikrobe. Zbog toga je veoma važno dati kolostrum teletu što je pre moguće po rođenju. Kvalitet kolostruma kod starijih krava često je bolji nego kod junica. Zbog toga se preporučuje skladištiti kolostrum od starijih krava u zamrzivaču.

Posle kolostruma

Period kolostruma obično traje tri dana. Telad se nakon toga mogu prebaciti na zamenu za mleko. Prednost takozvanog „nultog“ proizvoda, kao što je Kaliber milk, je stimulacija unosa kabastih hraniva. Budući da je to lako probavljiv proizvod, relativno brzo prolazi kroz crevni sistem, životinja dobija apetit i zbog toga brže apsorbuje kabastu hranu i koncentrat. De Heus iz vlastitog istraživanja dolazi do toga da tele ostvaruje veći rast nakon odlučenja, ako je korišćen „0-ti“ proizvod.

Higijena

U prvim nedeljama života, tele tek treba da izgradi svoj imunitet. Zato je rad na higijeni zaista važan. Što je više životinja izložena klicama, veća je opasnost da će se razboleti. Proliv je često problem, posebno u prvim nedeljama života. Sledeće tačke treba kritički ispitati:

  • da li je rad higijenski,
  • da li je mlečna zamenica u prahu pravilno rastvorena na odgovarajućoj temperaturi,
  • da li se životinje lako mogu inficirati jedna od druge
  • da li je moguće razdvojiti životinje koje su obolele

Češće telad umru od dehidracije kao posledice dijareje nego od same dijareje. Smeštaj u kom su telad mora biti suv, bez promaje i, naročito zimi, ne previše hladan. Telad moraju biti u mogućnosti da održavaju sopstvenu telesnu temperaturu.

Seno

Kaliber start i seno mogu se davati nakon jedne sedmice. Od tog trenutka neophodno je obezbediti i svežu vodu za piće. Ova hrana obezbeđuju dobar unos kabastih hraniva, pomaže razvijoju mišića i kostiju a sprečava pad težine na zalučenju. Kao kabasto hranivo nastavljamo koristiti seno u ishrani prvih pet meseci. Ovo osigurava dobar razvoj rumena u zapremini. Na sledeću hranu, Kaliber junior, možete preći sa četiri meseca.