Najčešće greške u tovu brojlera tokom zime i kako ih izbeći

30 novembar 2021
-
1

Zima, hladnoća i vlaga koje ovo godišnje doba nosi sa sobom predstavljaju pravi izazov za većinu farmera koji se bave tovom brojlera. Loše upravljanje farmom, zanemarivanje klimatskih uslova i njihovih uticaja vode do loših performansi živine, negativnih rezultata tova, a time i direktnih finansijskih gubitaka.

Kolege iz Tima za živinu u De Heusu ukazuju na najčešće greške koje se prave tokom zime kada je tov pilića u pitanju i istovremeno savetuju kako da negativne posledice vremenskih uslova svedete na minimum:

  • Pogrešno je razmišljanje da se tokom zime na farmu useljava više pilića po m2 jer pilići i zimi i leti zahtevaju istu temperaturu i protok vazduha u objektu.
  • Najskuplje grejanje pilića je hrana! Optimalna temperatura poda je 28⁰C, a prostirke 30⁰C Ako su temperature niže od navedenih, pile će pojesti veću količinu hrane kako bi se zagrejalo.
  • Ako je objekat za uzgoj brojlera neadekvatan, bolje je preskočiti turnus u najhladnijim zimskim mesecima.
  • Veliki problem u toku zime predstavlja vlaga koja je povećana usled magle, kiše i snega, a u unutrašnjosti objekta prave je gasne „Sierra“ grejalice. Ova grejalice troše kiseonik, a vlaga se stvara usled sagorevanja plina.
  • Pri useljenju brojlera u objekat voditi računa da istovar bude brz, kako bi pilići što kraće vreme bili izloženi veoma niskim spoljašnjim temperaturama koje dovode do stresa.
  • Objekat pre dolaska pilića treba da bude ugrejan na nešto višu temperaturu od optimalne jer otvaranje vrata spustiće temperaturu objekta, a onda će pilićima trebati mnogo duže vreme da se ugreju i rašire na ceo objekat.
  • Radi uštede grejanja, mnogi farmeri u toku zimskih turnusa stavljaju vertikalne pregrade i useljavaju piliće na 1/2 ili čak 1/3 objekta, s namerom da kasnije te pregrade uklone. Međutim, najčešće se dešava da pregrade uklone kasno, pa pilići kasne u dostignutoj težini jer su bili u prenaseljenom prostoru. Farmeri se pravdaju da su pilićima obezbedili dovoljno pojilica i hranilica i da je ovo dobar način za uštedu energije. U praksi se obično dešava da na ovom malom prostoru bude dovoljno hranilica, ali ne i pojilica, a prostirka se usled povećane gustine naseljenosti brzo zagadi i propadne. Takođe je karakteristično da se u ovom periodu obično ne uključuje ventilacija, pa ako se pilići ne raspuste na vreme, budu mokri i pojavljuje se veći broj škartova. Još jedna velika greška kod raspuštanja pilića je to što se prostor zagreje do zadate temperature, ali pod i prostirka ostanu hladni. Iz tog razloga potrebno je 2-3 dana da se pilići rašire na ceo prostor.

Nadamo se da vam ovi primeri donose nova saznanja koja će pomoći da unapredite posao kojim se bavite. Ako imate nekakvih nedoumica ili pitanja iz oblasti tova brojlera, naši savetnici su vam na raspolaganju, ne ustručavajte se da ih pozovete.

Naši savetnici daju odgovore na vaša pitanja