Šta možete učiniti da sprečite negativan uticaj visokih temperatura na Vašoj farmi brojlera

27 jun 2022
-
2

Dragi naši farmeri, dolazak leta nam donosi temperature koje prevazilaze godišnje proseke. Tim živinara De Heus-a Vam daje nekoliko saveta kako da ublažite uticaj visokih temperatura na brojlere kada dnevne temperature dosežu čak preko 35 C i sa što manje gubitaka prođete ovaj izazovni period

Šta treba učiniti pre useljenja?

Pre nego što jednodnevni pilići stignu na Vašu farmu, treba uraditi nekoliko stvari:

 • Proveriti funkcionisanje saća (oštećenost, kmenac), pumpe i creva koja nisu korišćene od proslog leta.
 • U slučaju rasprskivača najčešća je greška da je pumpa za vodu slabijeg kapaciteta, pa umesto da sistem izbacuje vodu u vidu magle, po brojlerima padaju krupne kapi vode. Zato obavezno pre useljenja proveriti pumpu i dizne
 • Useliti manji broj pilića po m2
 • Proveriti kapacitete venilatora (Tim za brojlere De Heus-a ima uređaj koji meri kapacitet)
 • Očistiti linije vode, niplice i razraditi regulatore pritiska na sistemima pojenja

Nekoliko saveta

 1. Pavilo je da se sistem za hlađenje (kuling, rasprskivači) ne uključuje brojlerima pre četvrte nedelje. Međutim, kada su temperature mnogo veće od proseka, sistem se može uključiti i brojlerima u trećoj nedelji ali pri tome voditi računa o dužini trajanja hlađenja i temperaturi koja ne bi trebalo da se spustati ispod 26 stepeni.
 2. Svakodnevno proveravati sve niple na sistemu pojenja i regulisati pritisak u cevima na svakih 7 dana, kako bi svako pile popilo potrebnu količinu vode u što kraćem zadržavanju. To istovremeno ne znači da pritisak bude previše visok jer bi u tom slučaju pilići bili mokri prilikom pijenja.
 3. Sistem za hlađenje ne sme da radi 24 časa. Uključiti ga 6 sati pre pika vrućine i isključiti ga 4 sata nakon početka pada temperature.
 4. U periodu rada sistema za hlađenje, obavezno što češće obilaziti brojlere, dizati ih, odnosno podsticati njihovo kretanje kako bi dolazili do vode i hrane, a izbegli akumuliranje toplote iz prostirke, na grudima.
 5. Brojleri nemaju znojne žlezde, tako da višak toplote oslobađaju kroz krestu, dahtanjem i kroz noge, pa je veoma bitno da što duže budu na nogama i ne leže, kako bi hladan vazduh strujao ispod njih.
 6. Treba biti veoma oprezan kod uključenja ventilatora da se ne bi dobio kontra efekat. Veća brzina vazuha u kombinaciji sa klimom rashlađenim vazduhom daju efeket da je brojlerima mnogo hladnije nego što pokazuje termometar, te će se zbog toga desiti da leže. Subjektivni osećaj za hladnoću kod ljudi i brojlera nije isti.

Najčešće greške

Najčešće greške koje se mogu napraviti:

 • kasno uključivanje sistema za hlađenje
 • rano isključivanje sistema za hlađenje (kako bi brojleri ustali i jeli)
 • uključivanje punog kapaciteta tunel venilatora od početka ukljucenja sistema za hladjenje. Pravilno je uključivati jedan po jedan tunel ventilator i pratiti kako brojleri reaguju. Takođe, bolje uključiti 2 tunel ventilatora po 50% snege nego jedan na 100%

Toplotni udari se ne dešavaju po najvišoj spoljnoj temperaturi dostignutoj u toku dana, već kasno popodne i noću kad spoljašnje temperature padaju a brojleri ustaju i odaju akumuliranu toplotu.

Preporuka ublažavanja toplotnog stresa dodavanjem pomoćnih sredstava kroz vodu

Na tržištu su prisutni preparati na bazi eukaliptusa i mentola koji olakšavaju da brojleri prebrode najtopliji deo dana sa što manje posledica.

Tim brojlera preporucuje pored ovih preparata jos neka  lako dostupna i efikasna sredstva:

Vodotopivi 99% vitamin C - Doziranje: 1kg vitamina C  na 4000 l vode . Period davanja od 8.00 – 22.00 h, a posle toga daje se čista voda. Primena: 5 do 7 dana uzastopno.

Soda bikarbona - Doziranje: 1g na 1l vode. Period davanja od 8.00 – 22.00 h  a posle toga samo čista voda. Daje se od 5 do 7 dana.

Jabukovo sirće - Raspon doziranja je veoma velik  0.2-5% u zavisnosti od iskustava farmera. Period davanja od 8.00 – 22.00 h, a posle tog perida samo čista voda. Daje se od 5 do 7 dana.

 

Želite još saveta?

Ili preuzmite De Heus aplikaciju