Ulaganje u prasad se isplati

11 maj 2022
-
2

Zdrava prasad koja dobro rastu su isplativa u periodu uzgoja, a pored toga postižu dobre rezultate i u fazi tova. Ova prasad će se lakše prodati i možda će garantovati višu prodajnu cenu. Ovo je važno, jer prodajne cene prasadi određuju razlike u profitu između različitih farmi krmača.

Investirajte odmah

U kvalitet prasadi vredi ulagati. Početi već prvih dana nakon rođenja. Mlada novorođena prasad moraju da budu što vitalnija i zdravija. To se postiže unosom kolostruma, a zatim stimulisanjem unosom hrane.

Novorođena prasad imaju veoma male telesne rezerve masti i glikogena. Sopstvene rezerve iskoriste već posle dvanaest do sedamnaest sati. Ako prasad ne konzumiraju kolostrum u tom roku, biće teže da sama dođudo vimena. Što više kolostruma prasad konzumiraju, veće su im šanse za preživljavanje. Istraživanja pokazuju da od prasadi koja konzumiraju manje od 100 g kolostruma, 40% preživi, dok od prasadi koja konzumiraju 400 g kolostruma ili više, skoro 99% preživi prvih nekoliko dana nakon rođenja. Sledeće mere se mogu primeniti kako bi se osiguralo da prasad uzmu kolostrum što ranije i u što većoj količini:

  • Stvorite odgovarajuću mikroklimu za prasad tako da se ne ohlade prebrzo, koristite infracrvenu lampu iza krmače i prostirku za prasenje
  • Pospite prah za sušenje u gnezda prasadi
  • Zaklonite ćoškove tako da se prasad ne zaglave u uglu i ostanu tamo
  • Obezbedite efikasan i jasan protokol unakrsnog negovanja, koji je dostupan kod vašeg specijaliste

Druga polovina perioda sisanja

U drugoj polovini perioda sisanja važno je da prasad pravilno rastu i da su dobro pripremljena za zalučenje. To znači da sva prasad već tokom ove faze moraju da uzimaju čvrstu hranu. Prasad lakše uzimaju hranu nakon zalučenja ako su to već uradila tokom perioda sisanja.

Ulaganje nakon zalučenja

Unos hrane takođe igra veoma važnu ulogu nakon zalučenja. Unos hrane tokom prve dve nedelje nakon zalučenja za 70 odsto određuje konačni rezultat uzgoja i kvalitet prasadi pri isporuci. Ako u ovom trenutku dodatno uložite u rad i kvalitet hrane, to će se brzo isplatiti. U periodu sisanja prasad se navikavaju da piju mleko svakih sat vremena. Nakon zalučenja, oni takođe jedu male količine oko dvanaest puta dnevno. Laka prasad u prva četiri dana jedu više hrane od teških prasiadi, a nakon toga teška prasad jedu više. Odmah nakon zalučenja potreba za održavanjem prasadi je oko 150 g hrane dnevno. Trećeg do četvrtog dana nakon zalučenja, sva prasad moraju izgledati lepo ispunjena. Da bi se to postiglo, prasad moraju da jedu najmanje 0,5 kg hrane tokom prva tri dana nakon zalučenja. Možete pomoći prasadima da počnu da jedu što ranije i u većim količinama odmah nakon zalučenja. Važno je da sva prasad mogu da jedu u isto vreme. Da bi se to postiglo, često je potrebno staviti dodatne okrugle hranilice u prvim danima nakon odbijanja. Moraju se puniti najmanje tri puta dnevno. Kada se hranilice pune, prasad ustaju i počinju da traže hranu. Ovo je dodatni stimulans da počnu da jedete. Efekat okruglih hranilica je da prasad postanu ujednačenija i da se unos hrane i rast mogu povećati za 40 odsto.

Pored okruglih hranilica možete poboljšati unos hrane odabirom prave vrste hrane. Ako tokom prvih dana dajete predstarter umesto startera, možete jasno povećati unos hrane. Na primer, kada se hrani prestarterom, prasad uzimaju 60 procenata više energije nego kada se daje standardni starter.

Unos hrane tokom procesa uzgoja

Unos hrane prasadi u odnosu na željeni rast je veoma važan u pogledu izbora prave hrane i profita u procesu odgajanja prasadi. Zato je naš savet da redovno merite unos hrane prasadi: tokom prva tri dana nakon zalučenja i tokom prve, druge, treće, četvrte, pete i šeste nedelje nakon zalučenja. Kada znate koliki je unos hrane, možete razviti odgovarajuću strategiju ishrane sa svojim specijalistom. Naznanje o količini unosa hrane čini ovo nemogućim. Ne možete kombinovati pravilan sastav hrane sa unosom i tako dajete ili prejaku ili preslabu hranu. U prvom slučaju trošite više novca nego što je potrebno, a u drugom slučaju prasad ne rastu kako treba i ostaju ispod normi kvaliteta.

Razvijte strategiju ishrane, konsultujte specijalistu

Ulaganje u uzgoj prasadi se isplati

Dobar početak je pola posla! Ovo se svakako odnosi na uzgoj mlade prasadi. Aktivno stimulisanje unosa hrane i njihovo merenje su ključne tačke. Dodatna ulaganja u uzgoj mlade prasadi su važna i brzo se vraćaju. Vaši tehnički rezultati su bolji, prodajne cene su veće i imate manje posla u kasnijim fazama uzgojnog.