Nikola Jokić, vlasnik Agro-farm DD o saradnji sa De Heus-om

30 april 2020
-
3 минута

Važan oslonac našeg poslovanja su svakako distributeri i dileri De Heus gotovih proizvoda. Intenzivno se radi na širenju ovog kanala prodaje, pronalaze se načini da roba što lakše dođe do svakog kupca. Partnerstvo i saradnja na duge staze su ono što želimo da izgradimo. Jedna takva dugogodišnja saradnja, u kojoj smo zajedno rasli i uvećavali poslovanje je i saradnja sa Nikolom Jokićem, vlasnikom Agro-farm DD iz Bogatića. Danas pričamo sa njim o  trenutnoj tržišnoj situaciji, poslovanju i međusobnoj saradnji.

Agro-farm DD je preduzeće sa sedištem u Bogatiću koje se bavi trgovinom širokog asortimana proizvoda za poljoprivredu. Između ostalog, distribuiraš De Heus proizvode u ovom delu Mačve, pa me interesuje koliko dugo ova saradnja traje i da li si zadovoljan?

„AGRO-FARM DD“ je firma koja se bavi prodajom stočne hrane, semenske robe, đubriva, kompletnog garden programa i alata. Saradnju sa kompanijom De Heus smo započeli po njihovom dolasku na srpsko tržište 2015. godine. Na početka je bilo donekle teško, pošto se De Heus, iako je globalni brend, prvi put pojavio u našoj zemlji, ali se vrlo brzo istakao izuzetnim kvalitetom i postao jedan od lidera u proizvodnji stočne hrane, tako da, mogu reći da sam veoma zadovoljan saradnjom.

Da li prodaju vršiš samo u prodajnim objektima ili isporučuješ direktno na male farme i poljoprivredna gazdinstva?

Prodaju robe vršimo u našim maloprodajnim objektima. Centralni magacin nam se nalazi u Bogatiću, odakle je distribuiramo drugim poljoprivrednim apotekama u ovom delu Mačve, kao i poljoprivrednim gazdinstvima svojim dostavnim vozilima. Smatramo da je jako važno da roba što pre stigne od fabrike do krajnjeg kupca.

Odnedavno imaš još jedno prodajno mesto, u Dublju. Da li je i koliko saradnja sa De Heus-om doprinela širenju tvog posla?

Otvorili smo još jedno prodajno mesto jer smo smatrali da je potencijal tog mesta daleko veći u odnosu na tadasnju prodaju, što se ispostavilo kao pogodak. Naša međusobna saradnja je umnogome doprinela i širenju našeg posla jer kao strateški distributer De Heusa, AGRO-FARM DD je prisutan na celoj teritoriji Mačve i šire.

U vreme ograničenog kretanja koje se sprovodi kao mera za sprečavanje širenja korona virusa, poslovanje mnogih firmi je ugroženo. Da li tvoj posao trpi negativne posledice?

S obzirom na to da je za nama sezona setve, radili smo punom parom da našim kupcima obezbedimo seme i stočnu hranu, jer životinjama u svakom trenutku mora biti dostupna kvalitetna hrana da bi se dobili vrhunski rezultati.

Koje mere si ti preduzeo i kakva je razlika u odnosu na poslovanje u redovnim okolnostima?

Preduzeli smo sve potrebne mere kada se radi o dezinfekciji magacina i maloprodajnih objekata. Zaposleni su na vreme dobili zaštitne maske, rukavice, dezinfekciona sredstva. Nema velike razlike u odnosu na poslovanje u redovnim okolnostima, osim što smo pojačali radnu snagu u magacinu radi brže i efikasnije dostave robe.

U vlasništvu vaše porodice je i farma za tov svinja. Koristiš De Heus hranu? Kakvo je tvoje iskustvo u saradnji sa De Heus-om, u ovom segmentu?

Na farmi koristimo gotovu hranu i podrazumeva se da sam prezadovoljan saradnjom i u ovom segmentu, jer ostvarujem visoke priraste i dobre rezultate.

Kako trenutna situacija utiče na posao na farmi? Kakve su tvoje procene po pitanju kretanja cena tovljenika?

Nadam se da će cena tovljenika krenuti uzlaznom putanjom, jer Srbija ne može da proizvede dovoljno svinjskog mesa ni za svoje tržište i da nema uvoza, cena bi stalno bila zadovoljavajuća, a tako bi i farmeri mogli da ostvare zaradu.

U ovim teškim vremenima, svi smo više nego obično okrenuti svojim porodicama i domovima. Kako porodica sa malom decom, kao što je tvoja, provodi vreme? Da li si, kao tata, morao da osmisliš dodatne igrice?

Jedina pozitivna stvar u vezi sa celom ovom situacijom je da daleko više vremena provodimo sa decom u raznim igrama, slobodnim aktivnostima, itd. Što se nas konkretno tiče, sa decom smo najčešće na dvorištu, vozimo bicikl, igramo fudbal, kao i razne druge igre.