Da li ste razmišljali o uvođenju robota za mužu na vašu farmu?

15 april 2021
-
3 минута

Do skoro smo samo čitali o modernim evropskim i svetskim farmama koje imaju instalirane sisteme za softversko praćanje i mužu krava pomoću robota. Sada, sve češće, naši farmeri se opredeljuju za ovakve investicije. Zašto je tako, otkrivamo iz prve ruke!

Dule Tasevski iz sela Dužine kod Zrenjanina već neko vreme saradjuje sa kompanijom De Heus. Dule je veoma uspešan mlad proizvođač koji ulaže u budućnost farme, a šansu za uspehom prepoznao je u saradnji sa nama.

Specijalista za ishranu preživara u De Heus-u redovno posećuje farmu u ovom vojvođanskom selu. Posebno je zadovoljstvo sarađivati sa ljudima koji su usmereni ka napretku i kontinuirano ulažu u nove tehnologije i oslanjaju se na stručnost, kako bi u ova teška vremena ostvarili što boji rezultat sa svojim grlima.

Sistem za robotsku mužu je instaliran nedavno i na farmi je trenutno 50 grla na robot muži. Osnovni obrok se meša u mikserici i sastoji se od silaže, sena lucerke i De Heus superkoncentrata – Proticon Dairy, dok se softverski iz silosa transporterom do svakog grla doprema potpuna smeša Select Milk. Doziranje se vrši tačno po određenom parametru, za svako pojedinačno grlo, prema njegovim individualnim potrebama.

Ovaj način ishrane rezultirao je podizanjem mlečnosti sa 22 na 26 litara, za veoma kratko vreme. Naravno, ovo je tek početak. Krave se još uvek prilagođavaju i navikavaju na situaciju da na mužu odlaze po svojoj volji, kada osete da treba da se pomuzu. Takođe, još uvek se radi na finom podešavanju softvera, odnosno programa koji registruje parametre.

"Povećanje mlečnosti nije jedina korist koju će ova investicija doneti. Optimalan utrošak hrane, bolji kvalitet mleka, kao i dosta bolje zdravstveno stanje krava su rezultati koji tek dolaze. Ono što je već očigledno, to su smanjeni troškovi radne snage, energije i, što je neprocenjivo, više slobodnog vremena za Duleta!", kaže specijalista iz De Heus-a.

Senzori očitavaju količine i kvalitet mleka, potrošnju hrane, reproduktivna svojstva i zdravstveno stanje svakog grla, a u narednim danima naš kolega i Dule će na osnovu dobijenih parametara praviti planove i postavljati proizvodne ciljeve za ovu farmu.

"Optimalan utrošak hrane, bolji kvalitet mleka, kao i dosta bolje zdravstveno stanje krava su rezultati koji tek dolaze."

Nestrpljivi smo da saznamo kakve rezultate će doneti dalja optimizacija, a verujemo da zanima i vas, tako da ćemo vas sigurno još izveštavati o ovoj temi. Ako ste i sami razmišljali o uvođenju sistema za robotsku mužu, slobodno se konsultujte sa našim kolegama.