Royal De Heus Grupa ulazi na tržište Indonezije kupovinom kompanije Univerzal Agri Bisnisindo

16 oktobar 2018
-
2 минута

Pre par dana, tačnije 11. oktobra 2018, kompanija Royal De Heus ("De Heus") potpisala je ugovor o kupovini 100% udela Univerzala AGRI Bisnisindo ("Univerzal"), privatne indonežanske kompanije za proizvodnju hrane za životinje koja je u vlasništvu konzorcijuma nekoliko privatnih akcionara. Akvizicija predstavlja ulazak De Heusa na tržišze stočne hrane Indonezije, što je u skladu sa strategijom da De Heus dodatno jača svoju poziciju u Aziji. Očekuje se da će akvizicija biti zatvorena tokom četvrtog kvartala 2018. godine.

Sa populacijom od 260 miliona ljudi, Indonezija je najveći konzument proteina u jugoistočnoj Aziji i potražnja za životinjskim proteinima će nastaviti da raste zbog povećanih prihoda, rasta populacije i promena u orjentaciji ishrane. Kao rezultat toga, očekuje se da će tržište hrane za životinje narasti između 19 i 22 miliona tona do 2022. godine.

„Sa ukupnom godišnjom prodajom od 300.000 tona hrane za živinu, ribe i škampe, Univerzal obezbeđuje De Heusu idealnu platformu za izgradnju i dalje širenje naših aktivnosti u Indoneziji“, rekao je Koen De Heus, izvršni direktor Royal De Heus-a.
Još je dodao: "De Heus je porodična kompanija sa dugoročnom vizijom za industriju hrane za životinje. Četiri generacije naše porodice pokazale su svoje liderstvo, predanost i povezanost sa našim klijentima i partnerima. Siguran sam da će nam naše znanje, iskustvo i međunarodno prisustvo pomoći da ojačamo i podržimo rast Univerzala u Indoneziji optimizujući tehničke performanse svojih potrošača i nezavisnih indonežanskih farmera. Želimo dobrodošlicu zaposlenima Univerzala u porodicu De Heus.“

Octo Rachnalim, jedan od glavnih akcionara Univerzala je izjavio: "Pre svega, voleo bih da se iskreno zahvalim našim vernim zaposlenima i odanim kupcima na njihovoj posvećenosti Univerzalu, koji smo gradili zajedno od 2000. godine. Drugo, voleli bismo da ih obavestimo da smo uvereni da će De Heus dodatno ojačati i uvećati Univerzal ".

De Heus je 2009. godine ušao na tržište Jugoistočne Azije, kupovinom kompanije za proizvodnju stočne hrane u Vijetnamu. Devet godina kasnije, De Heus Vijetnam je postao jedan od top 3 igrača, sa osam fabrika strateški raširenih širom zemlje. "Uspeh De Heusa u Vijetnamu – gde je od prošle godine smešteno sedište naše regionalne kancelarije za Aziju, podstiče uverenje u razvoj naših aktivnosti u regionu. Pored Vijetnama, sada uspešno poslujemo sa dve fabrike u Mijanmaru, gradimo fabriku u Kambodži, a ovom kupovinom, možemo ući na, kao što smo obećali, tržište hrane za životinje u Indoneziji“, rekao je Gabor Fluit, regionalni direktor De Heus Azija.

De Heus će imenovati Kay de Vreese-a, koji ima više od 15 godina iskustva na ključnim upravljačkim funkcijama u industriji u Evropi i Aziji – na mestu predsednika uprave u Univerzalu. On će biti podržan od strane Ton Hovers-a, iskusnog stručnjaka u industriji za proizvodnju hrane za životinje, koji će postati član odbora direktora Univerzala, a biće fokusiran na dalji razvoj i rast Akva biznisa (hrane za ribe i rakove).