Royal De Heus Grupa ulazi na tržište Indonezije kupovinom kompanije Univerzal Agri Bisnisindo

16 oktobar 2018

Pre par dana, tačnije 11. oktobra 2018, kompanija Royal De Heus ("De Heus") potpisala je ugovor o kupovini 100% udela Univerzala AGRI Bisnisindo ("Univerzal"), privatne indonežanske kompanije za proizvodnju hrane za životinje koja je u vlasništvu konzorcijuma nekoliko privatnih akcionara. Akvizicija predstavlja ulazak De Heusa na tržišze stočne hrane Indonezije, što je u skladu sa strategijom da De Heus dodatno jača svoju poziciju u Aziji. Očekuje se da će akvizicija biti zatvorena tokom četvrtog kvartala 2018. godine.

Sa populacijom od 260 miliona ljudi, Indonezija je najveći konzument proteina u jugoistočnoj Aziji i potražnja za životinjskim proteinima će nastaviti da raste zbog povećanih prihoda, rasta populacije i promena u orjentaciji ishrane. Kao rezultat toga, očekuje se da će tržište hrane za životinje narasti između 19 i 22 miliona tona do 2022. godine.

„Sa ukupnom godišnjom prodajom od 300.000 tona hrane za živinu, ribe i škampe, Univerzal obezbeđuje De Heusu idealnu platformu za izgradnju i dalje širenje naših aktivnosti u Indoneziji“, rekao je Koen De Heus, izvršni direktor Royal De Heus-a.
Još je dodao: "De Heus je porodična kompanija sa dugoročnom vizijom za industriju hrane za životinje. Četiri generacije naše porodice pokazale su svoje liderstvo, predanost i povezanost sa našim klijentima i partnerima. Siguran sam da će nam naše znanje, iskustvo i međunarodno prisustvo pomoći da ojačamo i podržimo rast Univerzala u Indoneziji optimizujući tehničke performanse svojih potrošača i nezavisnih indonežanskih farmera. Želimo dobrodošlicu zaposlenima Univerzala u porodicu De Heus.“

Octo Rachnalim, jedan od glavnih akcionara Univerzala je izjavio: "Pre svega, voleo bih da se iskreno zahvalim našim vernim zaposlenima i odanim kupcima na njihovoj posvećenosti Univerzalu, koji smo gradili zajedno od 2000. godine. Drugo, voleli bismo da ih obavestimo da smo uvereni da će De Heus dodatno ojačati i uvećati Univerzal ".

De Heus je 2009. godine ušao na tržište Jugoistočne Azije, kupovinom kompanije za proizvodnju stočne hrane u Vijetnamu. Devet godina kasnije, De Heus Vijetnam je postao jedan od top 3 igrača, sa osam fabrika strateški raširenih širom zemlje. "Uspeh De Heusa u Vijetnamu – gde je od prošle godine smešteno sedište naše regionalne kancelarije za Aziju, podstiče uverenje u razvoj naših aktivnosti u regionu. Pored Vijetnama, sada uspešno poslujemo sa dve fabrike u Mijanmaru, gradimo fabriku u Kambodži, a ovom kupovinom, možemo ući na, kao što smo obećali, tržište hrane za životinje u Indoneziji“, rekao je Gabor Fluit, regionalni direktor De Heus Azija.

De Heus će imenovati Kay de Vreese-a, koji ima više od 15 godina iskustva na ključnim upravljačkim funkcijama u industriji u Evropi i Aziji – na mestu predsednika uprave u Univerzalu. On će biti podržan od strane Ton Hovers-a, iskusnog stručnjaka u industriji za proizvodnju hrane za životinje, koji će postati član odbora direktora Univerzala, a biće fokusiran na dalji razvoj i rast Akva biznisa (hrane za ribe i rakove).