Royal De Heus stiče većinski udeo u De-mixu, Ukrajina

05 mart 2019
-
3 минута

Dana 4. marta 2019. godine Royal De Heus je potpisao sporazum o kupovini većinskog udela D-Mix-a iz Ukrajine. Ovim partnerstvom De Heus označava strateški korak na atraktivnom ukrajinskom tržištu hrane za životinje nakon više od jedne decenije izvoza hrane za životinje u Ukrajinu. Zajedničko preduzće će svoje poslovne aktivnosti obavljati pod imenom 'Koudijs Ukrajina'. Realizacija se očekuje u drugom kvartalu 2019. godine.

Porodično preduzeće D-mix kojim upravlja Fedir Shopsky nalazi se u gradu Zolochiv u Zapadnoj Ukrajini koji ima jaku regionalnu poziciju. Kompanija proizvodi koncentrovane i potpune smeše, uglavnom za živinu i svinje. Ima kapacitet od 80.000 tona i prerađuje 50.000 tona suncokreta i soje. Kompanija će uskoro početi sa izgradnjom fabrike premiksa za koju se očekuje da će biti operativna do početka 2020. godine. Fedir-a Shopsky će svakodnevno upravljanje zajedničkim ulaganjem.

Gospodin Shopsky gleda u budućnost samouvereno: „Srećan sam što smo našu dugogodišnju saradnju sa De Heus-om pretočili u partnerstvo. De Heus je najbolji partner za zajedničko dalje širenje i razvoj baze kupaca nudeći im dodatnu podršku u profesionalizaciji farme. Verujem da će znanje i dugoročna vizija De Heusa dosta doprineti brzom rastu našeg udruženog poslovanja i da ćemo zajedno stremiti napred ka sledećoj fazi razvoja.“

Ukrajina je jedna od najplodnijih oblasti Centralne i Istočne Evrope. Poljoprivredni sektor je godinama bio pokretač ukrajinske ekonomije. Zemlja je postala ozbiljan igrač na međunarodnom poljoprivrednom tržištu. Ukrajinska vlada ulaže i stimuliše lokalnu poljoprivredu kako bi dodatno povećali prihode i proizvodnju i tako ojačali medjunarodni položaj. Procenjuje se da će se veličina stočnog fonda dodatno povećati, a samim tim i potražnja za kvalitetnom i efektivnom hranom za životinje.

Ukrajinska vlada pozdravlja strane investitore koji donose nova saznanja i iskustva u oblasti ishrane životinja, stočarstva i upravljanja farmama. Do sada je veoma malo stranih kompanija ušlo na ukrajinsko tržište stočne hrane. Holandske kompanije imaju veoma dobru reputaciju. Ovakva situacija na tržištu pruža odličnu priliku da De Heus iskoristi ovaj korak i uđe na ukrajinsko tržište. Takođe, ovaj korak je u skladu sa ambicijom De Heus-a da izgradi vodeću poziciju u zemljama u kojima će tržište stočne hrane biti snažno razvijano u narednim godinama.

I De Heus i D-Mix imaju detaljna i specijalizovana znanja o stočnoj hrani za živinu i svinje. Znanje će se deliti i dalje razvijati kroz internacionalnu mrežu i stručnost De Heusa. To će obogatiti znanje Koudijs-a u Ukrajini u oblasti ishrane, stočarstva, tehnologije proizvodnje, ubrzati inovacije, poboljšati kvalitet hrane za životinje, ojačati servis podrđke za kupce i optimizovati proizvodne procese.

„Koudijs Ukrajina ima svetlu budućnost. Dugi niz godina nastavljamo da investiramo u poboljšanje naše tehničke podrške klijentima. Verujemo da će naše veliko međunarodno iskustvo u stočarstvu i sektoru ishrane životinja biti od koristi u daljoj profesionalizaciji stočarstva u Ukrajini“, kaže Koen de Heus, izvršni direktor Royal De Heus.