‘Naša ambicija je da povećamo pristup bezbednoj, zdravoj i pristupačnoj hrani’

06 oktobar 2022
-
3 minutes

Prvi put u više od 110 godina istorije De Heus Animal Nutrition, 13. oktobra u jednoj od njenih fabrika biće proizvedeno 10 miliona tona stočne hrane za godinu dana. A do kraja ove godine dostići ćemo cifru od preko 12 miliona tona. Odlična prilika za razgovor sa našim izvršnim direktorima Co-om i Koen-om De Heus, o ovoj prekretnici i njihovom naporu i ambicijama.

two men in suits posing for a picture

Šta 10 miliona tona proizvedene stočne hrane čini vrednim pomena?

Co de Heus: „Ove godine smo proizveli 10 miliona tona stočne hrane, premiksa i koncentrata – a do kraja godine biće više od 12 miliona tona. Ovo se nikada nije dogodilo u istoriji naše kompanije. I neverovatna stvar je da se to dešava na 80. rođendan našeg oca. Ali, naravno, ova prekretnica nikada nije bila naš stvarni cilj. Zbog toga kažemo da je to više od broja. To je rezultat svih napora koje smo uložili tokom protekle decenije da povećamo svoj doprinos zdravoj, bezbednoj i pristupačnoj hrani za rastuću svetsku populaciju. Ovome smo bili posvećeni više od sto godina. Ponosni smo što radimo zajedno sa našim proizvođačima mesa, ribe, mleka i jaja, pomažući im da unaprede svoje poslovanje i donose napredak u sektoru.’

Koen de Heus: „Takođe je odličan trenutak da pogledamo u budućnost i razmislimo o tome kako se ova prekretnica dovodi u vezu na misiju naše kompanije. Ali pre nego što to uradimo, mislim da bi bilo prikladno da odvojimo trenutak da shvatimo da se ova prekretnica događa sada kada se toliko toga dešava u svetu oko nas. Uočavamo velike političke i društvene probleme na globalnom nivou, a neke od zemalja u kojima poslujemo bore se sa ratom, nestašicom hrane, protestima i još mnogo toga. Ponosni smo na naše kolege – bilo da rade u našim poslovnim jedinicama širom sveta ili u glavnoj kancelariji u Edeu – koji se nose sa izazovima sa kojima se suočavamo u svim ovim previranjima. Impresivno je videti zaposlene kako zajedno rade na rešavanju problema i osiguravanju da možemo da nastavimo da igramo svoju istaknutu ulogu u našim lancima snabdevanja hranom. Kao što je Co već pomenuo, nije onih 10 miliona tona ono što nas dotiče, jer to je samo broj. To je shvatanje da je ovo rezultat decenija napora u doprinos stočarstvu i uzgoju akvakulture širom sveta. To je prava avantura kroz koju smo prošli, od fabrike stočne hrane u Barneveldu – gde smo proveli toliko vremena tokom naše mladosti – do kompanije koja smo danas postali. I to je ono što ovu prekretnicu čini nečim na šta mi i sve naše kolege u kompaniji možemo biti tako ponosni.’

To je više od broja

Prelazak prekretnice od 10 miliona tona proizvedene stočne hrane više je od broja. Otkrijte kako naše lokalno prisustvo stvara globalni uticaj.

Šta će De Heus danas slaviti?

Co de Heus: „Nemoguće je osvrnuti se na doprinos koji smo dali u protekloj deceniji bez razmatranja svih priča iza tih aktivnosti. Verujem da je naše lokalno prisustvo širom sveta, blizina farmera i mogućnost da im pomognemo i podržimo, definitivni ključ našeg uspeha. Da li ste znali da svaki dan zaposleni u De Heusu posećuju hiljade farmi? To je lokalno prisustvo koje nam je omogućilo da rastemo ka globalnom uticaju. To je ono što danas slavimo.’

Koen de Heus: 'Baš tako. Zato smo tako ponosni na sve zaposlene koji su godinama postajali deo porodice De Heus. Oni su ti koji nam, zajedno sa našim kupcima i drugim zainteresovanim stranama, pomažu da postignemo naš održivi doprinos dostupnosti hrane za sve.“

Šta verujete da je tajna koja stoji iza 111 godina postojanja i postizanja ove prekretnice?

Co de Heus: „Vrednosti poput nasleđa i upravljanja bile su ključne za porodicu od samog početka našeg poslovanja 1911. Uvek smo se držali uverenja da morate da cenite ono što imate i da brinete o svom poslu i njegovom nasleđu, a da pritom pazite na na budućnost. Takođe je od suštinskog značaja da ostvarimo našu želju da prenesemo kompaniju sa jedne porodične generacije na drugu.’

Koen de Heus: „Zbog toga sposobnost da nastavimo naše aktivnosti za generacije koje dolaze znači da je održivo povećanje naše proizvodnje hrane važnije nego ikad. Jer kada pogledate trenutno stanje u lancima proizvodnje hrane, čiji smo deo kao kompanija za ishranu životinja, postoje ogromni izazovi koje moramo da prevaziđemo. Prvo, razmotrite sve neizvesnosti i izazove koji su već pomenuti. Zatim razmislite o broju ljudi koje treba da hranimo 2050. Očekuje se da će svetska populacija porasti na 9,8 milijardi u narednim decenijama. Obezbeđivanje pristupa bezbednoj, zdravoj i posebno pristupačnoj hrani jedan je od najvećih izazova sa kojima se svet danas suočava."

Koji izazovi nastaju da bi se obezbedio pristup bezbednoj, zdravoj i pristupačnoj hrani?

Koen de Heus: „Moramo da smanjimo uticaj naših sistema proizvodnje hrane na klimu i životnu sredinu, kako bismo zaštitili ranjive ekosisteme. Da bismo postigli ovaj cilj i istovremeno hranili rastuću svetsku populaciju, moramo efikasnije proizvoditi hranu kako bismo sprečili prekomerne promene korišćenja zemljišta u bliskoj budućnosti."

Co de Heus: „Zato smo tako ponosni na istraživanje koje smo sproveli u proteklih dvadeset godina kako bismo poboljšali konverziju hrane za naše proizvode. Jer ako nam je potrebno manje sirovina za proizvodnju iste količine životinjskih proteina, to nam omogućava da u budućnosti na održiviji način zadovoljimo rastuće potrebe za hranom širom sveta. Ovde je industrija stočne hrane već postigla značajan napredak u sistemima snabdevanja hranom tokom proteklih decenija."