Gledajući put pred sobom: Doprinos De Heusa održivom načinu transporta u Holandiji

20 jun 2021
-
4

Svakog dana flota od 100 kamiona izlazi na put da isporuči hranu za životinje iz Holandije kupcima širom Holandije, Belgije, Danske, Nemačke i severnog dela Francuske. Putujući do 100.000 kilometara godišnje, ova teretna vozila su odgovorna za značajne emisije CO2 koje dodatno ostavljaju trag našeg poslovanja. Tri profesionalca iz logistike iz De Heusa dele svoja iskustva o kamionskom transportu na koji se pristupa na način koji doprinosi održivosti.

Erik Dijk – Manadžer Transporta i logistike

"Svi poslovni aspekti igraju ulogu u tome da organizacija bude snažnija i što je više moguće održiva. U transportu preduzimamo sve moguće korake da budemo što efikasniji, koristimo manje resursa i smanjujemo troškove. Za mene, sve počinje efikasnijim planiranjem.

Održiva logistika u velikoj meri znači planiranje optimalnih ruta za naše kamione. Što je kraća razdaljina kojom svaka tona hrane pređe, to bolje. Naš cilj je da transportujemo što više hrane u jednoj isporuci. Da bismo to uradili, moramo da razmotrimo dve stvari. Prvo, rastojanje između mesta utovara i farme mora biti što kraće. Drugo, kamion mora biti prave veličine da bi mogao da pristupi farmi. Da bi sve ovo bilo moguće, moramo da investiramo u najbolju tehnologiju i u kapacitete naših kamiona."

Planirajte efikasnije da biste prevezli više hrane za životinje

Erik Dijk

Menadžer transporta i logistike, Holandija

Frans van de Stroet – Šef voznog parka

 "Po mom mišljenju, možemo da napravimo najveću razliku tako što ćemo vozače učiniti svesnijim. Male promene u njihovom stilu vožnje mogu imati značajan uticaj na potrošnju goriva i emisiju CO2. Dobar vozač nije neko ko ide od tačke A do tačke B što je brže moguće, već onaj ko optimalno koristi sve tehnike koje su mu na raspolaganju. To podrazumeva ekonomičnost u potrošnji goriva i korišćenje odgovarajuće tehnologije, ali i efikasan utovar i istovar.

Kada smo uveli obuku, neki vozači su bili neodlučni, a drugi čak skeptični – bili su ubeđeni da ćemo biti mnogo sporiji. Srećom, sada znamo da to nije slučaj! Ne samo da su jednako brzi, već voze na opušten, siguran način. Uživam da vidim reakcije vozača kada shvate da retko kada moraju da koriste kočnice, ili da odjednom štede 15 procenata goriva tokom smene."

Obuka za optimalne isporuke

Frans van de Stroet

Šef voznog parka, Holandija

Herman Boer – Vozač kamiona

 "Ukratko, ono na šta se De Heusov trening svodi je gledanje na put pred sobom. Što bolje možete da predvidite, to više utiče na ceo vaš način vožnje. Znajući kada da ubrzate, krenete ili efikasno kočite, tu zaista možete uštedeti gorivo. Ono što mislim da je posebno interesantno, jeste da su oprezniji vozači lošije obavljali stvari na treninzima – bili su previše fokusirani na kočnice.

Cenim što nam je De Heus ovo organizovao. Kada sam shvatio da sam deo De Heusovih projekata na uštedi goriva i smanju emisije štetnih gasova, ppristup vožnji na održiv način počeo je da ima smisla. Tako da kao jedan od De Heusovih vozača, vidim kao svoj lični cilj da pomognem u ostvarivanju te namere.“

Procena je sve

Herman Boer

Vozač kamiona, Holandija