Pogled iznutra: Optimizacija proizvodnje hrane za ribe i akvakulturu u Egiptu

27 februar 2021
-
4 minutes

Na severoistoku Egipta, akvakultura pokazuje ogroman potencijal kao održiv izvor životinjskih proteina. Održiva proizvodnja životinjskih proteina je zbir svih njegovih delova; od nabavke sirovina i prerade u fabrici, do optimizacije konverzije hrane. Nadovezujući se na svoje iskustvo u sektoru živine, De Heus je investirao u novu fabriku za proizvodnju hrane za akvakulturu u Borg El Arabu, u Aleksandriji. Ovde Amro El Kady i Yasmine Kamar pokušavaju da optimizuju proizvodnju hrane za životinje iz dana u dan.

Moglo bi se reći da je El Kady iskusna osoba u De Heus Egipat. Od 2002. godine, tokom poseta Holandiji stekao je dragocena znanja i veštine o tome kako efikasna proizvodnja može da izgleda. Nepotrebno je reći da je za tih 18 godina El Kady držao na oku optimizaciju fabrike, njenih ljudi i njenih procesa. "Verujem da nikada ne treba da se osećamo zadovoljno zbog našeg rada i kvaliteta. Uvek možemo biti motivisani da se još više razvijamo." U svojoj ličnoj potrebi za stalnim usavršavanjem, El Kady je podržan od strane rukovodećeg tima u Egiptu. "Želimo da svake godine budemo sve bolji", kaže Jasmin Kamar, direktorka poslovne jedinice za ishranu ribe. Njena ambicija nije samo da optimizuje troškove, već i da minimalizuje uticaj na životnu sredinu. "Postavljamo godišnje KPI indikatore i pratimo ih svakog meseca sa svakim odeljenjem. Uzbudljivo je videti da smanjujemo negativan uticaj na životnu sredinu i svake godine postajemo sve bolji."

Naš globalni program održivosti

Integrisanje domišljatosti

Za proizvodnju hrane za ribe postoji bezbroj načina za optimizaciju, kao što su smanjenje rasipanja hrane, poboljšanje energetske efikasnosti i upravljanje vodama. Jedno od pitanja koje je često na Kamar-ovom umu je da se hrana ponovno prerađuje. "Zbog našeg načina proizvodnje uvek postoji mali deo hrane koji treba ponovo da se preradi. Jedan deo se rasipa i mora ponovo da uđe u mašinu", objašnjava Kamar. "Od početka poslovanja smanjili smo ponovnu preradu sa 10 na samo 2,5 posto, a cilj nam je da to bude 1,5 procenat ove godine."

El Kady je uspeo da poboljša energetsku efikasnost proizvodnje rešavanjem blokatora u fabričkom ekstruderu. "Primetili smo da hrana zapušava ekstruder, što je značilo da je potrebno dodavati sve više toplote i pritiska." Preduzeto je nekoliko koraka za rešavanje ovog problema. "Koristimo manje receptura za brašnaste proizvode i pokušavamo da smanjimo manuelni rad. Samim tim što smo primenili malo veća sita, uspeli smo da smanjimo upotrebu energije za skoro 10 procenata! Pored toga, planiramo da instaliramo novu drobilicu koja će nam pomoći da brže drobimo bez gubljenja kapaciteta i tako uštedimo još više energije. Po toni hrane, ovo štedi oko 20 procenata."

Zahvaljujući El Kadijevoj genijalnosti, fabrika je uspela da prepolovi upotrebu vode. "Otkrili smo da dosta naše kondenzacione vode jednostavno ide u otpad, oko 2400 m3! Zato smo postavili novi rezervoar kako bismo omogućili da se ova voda ponovo koristi za zagrevanje." Često je đavo u detaljima - male promene čine proizvodnju efikasnijom. Važno je imati slobodu da primenite promene koje ne zahtevaju velika ulaganja a to održava da stvari teku u fabrici. El Kadi: „Dobijate prostor da sami analizirate izazov i pronađete rešenje. To nije samo ‘sami smislite’, već i sprovedite svoje planove“. Što više iskustva zaposleni steknu u fabrici, to će bolje moći da istražuju probleme i pronalaze rešenja poput El Kadi-a.

Snaga predvidivog napretka

Da bi se otvorio pun potencijal akvakulture u Egiptu, važno je da se efikasnost proizvodnje stočne hrane oseća kroz čitav lanac vrednosti akvakulture. „Efikasnija fabrika znači niže proizvodne troškove, što znači da će naša hrana dugoročno postati pristupačnija poljoprivrednicima“, kaže Kamar. Ali tu su više nego samo novčane prednosti. „U kompaniji De Heus uvek se trudimo da proizvodimo najbolju moguću hranu. Dakle, kada poboljšavamo efikasnost, radimo i na poboljšanju kvaliteta. Na primer, nova drobilica će nam omogućiti da imamo sitnije čestice u proizvodnji, što poboljšava stabilnost u vodi i strukturu hrane. “

Uštedom na troškovima i svakodnevnom optimizacijom fabrike, kompanija De Heus može posvetiti klijentima više vremena i pažnje. U okviru nestabilnog egipatskog tržišta akvakulture poljoprivrednici mogu koristiti pomoć. Kamar: „Nudimo tehničku pomoć, pružamo prilagođena rešenja za hranu ili savete o ishrani u praksi, a u nekim slučajevima možemo pomoći i oko kalkulacija.“ Podrška dolazi čak i putem predfinansiranja ili drugih oblika kredita. Na taj način, De Heus može pomoći trgovcima i poljoprivrednicima da se izbore sa nesigurnostima na tržištu i ponuditi im predvidivu budućnost.

FEED. Magazine

In this magazine, we share a selection of stories about progress and sustainability from De Heus business units all over the world. We hope that these stories will inspire you