Ponovno otkrivanje osnovne ideje podsticanja napretka

28 jul 2021
-
3

Farmeri, uzgajivači, klaničari i stručnjaci za proizvodnju hrane za životinje zajedno pod jednim krovom – to je bila jedinstvena saradnja koju je obezbedila Akademija u oblasti proizvodnje ćuraka u Poljskoj. To je prva saradnja te vrste, koja je omogućila svim učesnicama da podele saznanja o poslovnim mogućnostima i izazovima. Sada, sa novim propisima čije uvođenje je u toku, uzgajivači ćuraka su pod većim pritiskom nego ikada. Da bi im pomogao, De Heus istražuje kako da uvede uvide sa Akademije u centar pažnje.

Misija Akademije je bila da se sazna sve što je potrebno o odgovarajućim uslovima za uzgoj ćuraka i da se ta saznanja podele sa proizvođačima ćuraka. Uzgoj ćuraka zahteva puno pažnje farmera, savremene objekate i veliku pažnju na higijenu i ventilaciju. Međutim, još uvek postoji grupa farmera u Poljskoj koja se bori da održi korak. „Moramo im pomoći da stvore bolju farmu - od samog početka poslovne ideje. I ne samo sa proizvodima za ishranu, već i sa holističkom podrškom “, kaže Joanna Rybak, menadžerka proizvoda za De Heus.

Mnoge farme već godinama koriste iste metode proizvodnje na isti način. Sada, sa uvođenjem novih propisa 2022. godine, postoji snažan motiv za promene. Tada će stupiti na snagu novi zakon kojim će se smanjiti upotreba antibiotika kako bi se ubrzao prelazak na uzgoj i tov ćuraka bez antibiotika. „Ne želimo da farmeri budu prisiljeni da prestanu sa onim što rade. Želimo da im pomognemo da izvrše neophodnu tranziciju, pre nego što zakon stupi na snagu “, kaže Katarzyna Dryjer, specijalista marketinga za projekat Akademije za uzgoj ćuraka. „Ali često im nedostaje svest i znanje da to učine. Ne želimo da uzgajivači trpe finansijske gubitke ili da moraju smanjiti proizvodnju. Želimo da im pomognemo da se pripreme za promene koje su pred nama. Uzgajivači su zabrinuti za ekonomsli aspekt, ali ponekad im je potrebna podrška za promene “, dodaje Rybak.

Holistički pristup stočarstvu

Ohrabren saznanjima Akademije za uzgoj ćuraka i entuzijazmom farmera koji učestvuju, De Heus je pokrenuo oglednu farmu u blizini svog sedišta u Poljskoj. Ovde Rybak radi na razvoju održivih koncepata uzgoja bez antibiotika. Prikupljanjem informacija o svakom detalju, od mikroklime do ventilacije, kao i korištenja profilaktičkih sredstava za ishranu, ona savetuje kupce kako bi im pomogla u profesionalizaciji posla, u zavisnosti od njihove specifične situacije.

„Ćurke su prilično osetljive na promene u svom okruženju“, ističe Rybak. „I ne postoje dva ista uzgajivača ćuraka. Posebno kada ptice dostignu reproduktivnu zrelost, njihov imunološki sistem lako oslabi. De Heus se obraća grupi koja se još uvek bori da ispuni standarde i pokazuje im da prelazak na uzgoj bez antibiotika počinje ponovnim otkrivanjem osnova uzgoja.

Uz tov bez antibiotika, zdravlje životinja je važno na svakom koraku, počevši od odabira pilića iz pravih inkubatorskih stanica, uspostavljanja programa vakcinacije, efikasnog osvjetljenja i programa ishrane. Rybak: „Ogledna farma je važna jer možemo pokazati našim klijentima da znamo o čemu govorimo.“ Osim ogledne farme, De Heus radi i sa uporednim nezavisnim farmama koja usvajaju i eksperimentišu sa konceptima razvijenim na oglednoj farmi.

Razmišljanje o hrani

Projekat je napravio korak dalje. „Postoji stvarna potreba da našim kupcima pružimo adekvatna rešenja za njihovu situaciju“, kaže Dryjer. „Ključ tranzicije je znanje i samopouzdanje. Dakle, mi smo snimali svaki deo procesa tova ćuraka na probnoj farmi. Od procesa izleganja do useljenja pilića na farmu i pravilnog upravljanja jatom, Dryjer i njen tim proveli su period od jula do decembra prošle godine dokumentujući sve aspekte procesa uzgoja.

Sledeći izazov je doseći pravu „publiku“ i privući što veći broj farmera. „Naši klijenti već znaju kako im možemo pomoći“, objašnjava Dryjer. „Naš cilj je da dopremo do farmera koji sa nama ne sarađuju. Ogledna farma i uporedne farme igraju ključnu ulogu, jer su to poligoni za ispitivanje za Dryjerovu. Objavom rezultata u kratkim informativnim video zapisima želi da uveri farmere koji se još uvek bore da idu u pravom smeru i da im ulije poslednji podstrek poverenja.

Ovom onlajn video serijom Dryjer nastavlja gde su učesnici stali i dalje podržava i osnažuje uzgajivače ćuraka usred pandemije Covid-19. „Farmeri su veoma zauzeti ljudi“, ističe ona. "Obezbeđivanjem kratkih, pristupačnih onlajn materijala, nadam se da ću pokazati farmerima kako da naprave neophodne promene kako bi osigurali svoju budućnost. Radi se o pronalaženju održivih rešenja. Od sada pa nadalje, to je korak po korak."