Sačuvajmo svinjarsvo zajedno!

Kao farmer, stalno se suočavate sa različitim izazovima. Ponekad se čini da su stvari izmakle kontroli i da ništa ne zavisi od vas. Stojimo uz vas u teškim trenucima, jer je ovo zajednički posao. Svedoci smo da je afrička kuga svinja zahvatila veliki broj opština i okruga u Srbiji. Kako bi se održala proizvodnja svinja i svinjskog mesa, a samim tim i opstanak svinjarstva, potrebno je pokazati visoku odgovornost.

Savetnik u sektoru svinjarstva
Savetnik u sektoru svinjarstva

O Afričkoj kugi svinja

Afrička kuga svinja (AKS) je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje i ima stopu smrtnosti od 100%. Kontinuirano inficira bradavičaste svinje, šumske divlje svinje i meke krpelje vrste Ornithodoros, koji su njeni prirodni domaćini.

Iako ne predstavlja pretnju po zdravlje ljudi, ima katastrofalan uticaj na populacije svinja i poljoprivrednu industriju. Trenutno ne postoji pouzdana vakcina protiv AKS.

Virus ima visok nivo otpornosti na životnu sredinu, što mu omogućava da se zadrži na stvarima kao što su odeća, čizme, točkovi i drugi predmeti. Pored toga, može preživeti u raznim proizvodima od svinjskog mesa, uključujući šunku, kobasice i slaninu. Stoga, ako se ne primenjuju odgovarajuće mere zaštite, ljudsko ponašanje može značajno doprineti transnacionalnom širenju ove bolesti svinja.


Kako se svinje zaražavaju?

Najtipičniji način za širenje virusa AKS je direktan kontakt između zdravih svinja i onih koji ga imaju. Virus se izlučuje putem fecesa, urina, nazalnog sekreta i pljuvačke. Bolest se može širiti kontaktom sa kontaminiranom odećom, alatom, hranom ili vozilima. Hronično zaražene životinje možda ne pokazuju nikakve spoljašnje simptome bolesti, ali mogu preneti virus fecesom. Prasad rođena od zaraženih krmača mogu se zaraziti virusom u materici i izlučivati ga nekoliko meseci.

Svinje se mogu zaraziti AKS kroz konzumiranje svinjskih prerađevina ili mesa koje je zaraženo. Utvrđeno je da populacija divljih svinja ima uticaj na epidemiologiju bolesti.

Kontaktirajte specijalistu za više informacija

Simptomi

Bolest može varirati od teške sa visokom stopom smrtnosti do umerene ili čak neotkrivene, a da ima i akutne i hronične oblike.

U svim starosnim grupama se javlja groznica, grčenje bolesnih životinja, gubitak apetita, slabost, zatvor praćen prolivom i nestabilan hod u akutnom stadijumu bolesti. Ljubičasta promena boje kože može se pojaviti na unutrašnjoj strani butina, stomaka i ušiju nekoliko dana nakon pojave kliničkih simptoma. Životinje sa akutnim bolestima umiru za jednu do dve nedelje.

Simptomi sojeva niske virulencije mogu biti loša reproduktivna efikasnost i rođenje prasadi sa neurološkim nedostacima kao što je urođeni tremor (drhtavica).

Saznajte više o prevenciji

Prva linija odbrane od izbijanja AKS-a

Najbolji načini da se izbegne bolest su jaka komunikacija između uprave za veterinu i uzgajivača svinja, kao i higijenske prakse koje sprečavaju domaće svinje da dođu u kontakt sa divljim svinjama.

Saznajte više o higijenskim protokolima

Prevencija

Sprečiti ulazak virusa

Nema trgovine živim životinjama, mesa i mesnih proizvoda iz regiona gde se javlja afrička svinjska kuga. Posebnu pažnju treba posvetiti mesnim prerađevinama koji se donose iz inostranstva. Nikada ne unosite mesne prerađevine na farmu.

Unošenje virusa će proći nezapaženo, verovatno će proći nekoliko nedelja između trenutka uvođenja i prve dijagnoze. U ovom periodu inkubacije virus se može proširiti na druge farme u okružrnju.

 

Zabraniti hranjenje ostacima hrane

Infekcija se može desiti sa „kuhinjskim otpadom“ (mesnim proizvodima) ili mesnim prerađevinama koji se nemarno izbacuju napolje.

 

Čišćenje i dezinfekcija

Obavezno je pravilno čišćenje prevoznih sredstava koja se koriste za transport stoke i materijala koji se koriste za lov. Poželjno je koristiti toplu vodu (>70 °C) i dezinfekciono sredstvo.

 
Prenošenje

Leševi divljih svinja ostaju veoma zarazni dugo vremena. Prenos virusa AKS je teži od FMD-a (slinavka i šap) i klasične kuge svinja jer nema prenosa putem vazduha.

Ograničite broj kontakata između farmi svinja: životinje, ljudi, stajnjak, kamioni i drugi materijali sa jedne farme ne treba da dolaze u kontakt sa drugom farmom. Primenite stroge higijenske protokole kada je kontakt neophodan.

 
Vakcinacija

Vakcinacija još nije dostupna. Pošto je reč o veoma složenom virusu, očekuje se da će proći još dosta vremena dok vakcina ne bude dostupna.

Higijenski protokoli

Virus AKS je umereno virulentan, potrebne su veće doze virusa da bi se zarazila životinja od npr. FMD (slinavka i šap) ili CSF (klasična kuga svinja). Međutim, virus je izuzetno uporan i ostaje zarazan dugo vremena pod različitim okolnostima. Glavni uzroci su kontaminirana hrana, direktan kontakt sa životinjama (ili leševima) i kontaminirani materijali (stajnjak, alat, itd.).

Sačuvajmo svinjarsvo zajedno!