Naši ljudi

Vlastimir Simić - Rukovodilac proizvodnje

02 avgust 2021
-
3

Razgovarali smo sa Vlastimirom o njegovoj karijeri i poslu koji obavlja u De Heus-u. Kako izgleda radno mesto rukovodioca proizvodnje u fabrici hrane za životinje, iz njegovog ugla, podelićemo sa vama.

Kontinuirana unapređenja

Skoro čitavu deceniju trajalo je usavršavanje i razvoj koji su Vlastimira vodili kroz različite pozicije i napredak u karijeri, tako da je dolaskom De Heus-a u Srbiju naš kolega zatečen u obavljanju funkcije rukovodioca proizvodnje u fabrici stočne hrane u Šapcu, koju obavlja i danas.

Kako kaže, dolazak De Heus-a se očekivao sa nestrpljenjem. „Očekivanja su najviše bila usmerena ka tome da ćemo postajući deo internacionalne kompanije sigurno uvesti različita unapređenja u dotadašnje poslovanje. To se zaista i desilo, unapređenja procesa su i dalje naša svakodnevica. Točak se zavrteo, a svi znaju šta to znači.“, kaže uz osmeh naš sagovornik.

Posao koji obavlja je kompleksan i veoma odgovoran. Sastoji se iz više faza, a one počinju pravljenjem planova proizvodnje, preko raspoređivanja zaposlenih, do realizacije gotovih proizvoda.

Rukovođenje procesima, ali i ljudima je kompleksan zadatak

„Mnogo veća odgovornost je upravljati ljudima nego procesima. Procesi su jasno definisani i nema odstupanja, međutim sa ljudima je nešto sasvim drugačije, ljudi, odnosi, situacije – to su kategorije koje zahtevaju veću pažnju.

Ključ uspeha svakog dobrog rukovodioca je uspostavljanje dobre i zdrave komunikacije sa saradnicima. Mislim da sam u tome uspeo jer smatram da nije bitno koliko o nekom poslu znaš, već je bitan način na koji posao obavljaš. Niko ne zna sve, uvek se možeš usavršavati, a to je razmišljanje koje uvek podržavam i ohrabrujem.“

Sličnosti i razlike

Rad u internacionalnoj kompaniji daje mogućnost sagledavanja šire slike. Vlastimir je imao priliku da poseti De Heus fabrike u drugim zemljama. „Sličnosti koje sam prepoznao između naših fabrika u Srbiji sa fabrikama u Holandiji ili Poljskoj, odnose se na težnju za ostvarenje krajnjeg cilja: proizvodnja proizvoda po zadatim kriterijumima kvaliteta. Ono što je drugačije je pristup poslu u smislu prerade sirovina, strukture proizvoda, softvera i slično. Za mene, sa mog profesionalnog aspekta, najzanimljivija je bila razlika u tehnologiji obrade sirovina. To smo, uz dodatne investicije, primenili i kod nas pre par godina i sada smo jedna od retkih fabrika koja ima mogućnost proizvodnje strukturne hrane, namenjene za unapređenu ishranu živine.“

Timski rad - najveća motivacija

„Proizvedene količine i ostvareni ciljevi donose satisfakciju, ali misao koja vraća osmeh na lice kada se sumira radni dan je to što je svaki odrađen zadatak ili postignut uspeh rezultat dobro uigranog proizvodnog tima.“, sa ponosom ističe Vlastimir.